Szociális Kisokos: magyar nyelvű kiadvánnyal segítenének a nehézsorsúaknak Kolozsváron

Szociális Kisokost jelentetett meg az RMDSZ kolozsvári szervezete, hogy a „dübörgően fejlődő Kolozsvár” árnyékában élő, rászoruló személyek hozzájuthassanak egy olyan magyar nyelvű, összesített kiadványhoz, amely tartalmazza az összes, Kolozsvár területén igényelhető szociális szolgáltatást, illetve az olyan civil szervezetek leltárát, amelyek szociális szolgáltatásokat nyújtanak – tudtuk meg Oláh Emese alpolgármestertől péntek délben, a kiadvány bemutatóján.

A sajtótájékoztatón a város alpolgármestere rávilágított: hiába a Kolozsvárra jellemző, folyamatosan növekedő átlagjövedelem, mert a növekedéssel egy időben egyre nagyobbá és láthatóbbá válnak azok a közösségek, amelyek nem bírnak lépést tartani a fejlődéssel és segítségre szorulnak.

Oláh Emese alpolgármester elmondta, mandátuma óta foglalkoztatja a perifériára szorultak felkarolása, ezért örül, hogy sikerült egy olyan összesített kiadványt megjelentetniük, amely információval szolgál az érintett személyeknek, mert eddig kevesen tudtak az önkormányzat és a civil szervezetek szociális juttatásairól és szolgáltatásairól. Sokak számára pedig nehézséget jelentett beazonosítani a jogokat és a lehetőségeket ezen a téren, és ha tudtak is a támogatások és a lehetőségek milyenségéről, problémát okozott a kérvényezésekhez szükséges iratcsomók tartalmának összeállítása.

Három fejezetet tartalmaz

A Szociális Kisokos strukturálisan három fejezetre oszlik. Egyrészt tartalmazza a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság általános leírását, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat és juttatásokat, valamint azokat a központokat, amelyek az igazgatóság keretében működnek, mint például az átmeneti hajlékszállók, a sérült gyermekekkel foglalkozó központok, a sürgősségi ellátásra alkalmas létesítmények, az idős személyek számára létrehozott nappali központok, de a lakbértámogatást és az ezekhez igényelhető juttatásokat is magába foglalja. Emellett „a jelen év legnagyobb megvalósítását”, a családon belüli erőszak áldozatainak megnyitott központot is ismerteti. 

A második fejezet azokat a magyar nyelvű civil szervezeteket sorolja fel, amelyek kiegészítik az önkormányzat által nyújtott szolgáltatáspalettát. Ilyen például az Életfa Családsegítő Egyesület, a Diakónia Alapítvány és a Yuppi Tábormozgalom Egyesület. A kisokos harmadik fejezete pedig azokról a civil szervezetekről szól, amelyek együttműködnek a Szociális és Egészségügyi Igazgatósággal, és kiegészítik az államilag biztosított szolgáltatásokat.

Oláh Emese szavai szerint azért van szükség a civil szervezetek feltüntetésére is, mert kiemelkedő szerepet látnak el, ugyanis „több esetben előfordult, hogy az igazgatóság nem tudta biztosítani a szociális támogatásokat, ezért a civil szervezetekhez fordult annak érdekében, hogy lakást, ruhát és élelmet biztosíthasson a rászorulóknak”.

A Szociális Kisokos jelenleg ezer példányban érhető el, de nemsokára online is hozzájuthatnak az érdekeltek a kolozsmegye.ro honlapon. Különlegessége pedig abban rejlik, hogy magyar nyelven szól Kolozsvár magyar polgáraihoz, ezért sem sorol fel más nyelven működő civil szervezeteket vagy szolgáltatásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?