Az iskolabuszoktól a Szülők Házáig – kolozsvári projektekről kérdeztük Oláh Emese alpolgármestert

Hogyan történik júliustól a szelektív hulladékbegyűjtés Kolozsváron? Miként igényelhetik a lakbér-támogatást a rászoruló kolozsváriak? Mit tehetnek a családon belüli erőszak áldozatai?  Kolozsvár önkormányzatának néhány fontos projektjeiről kérdeztük Oláh Emese alpolgármestert. 

Július elsejétől bevezették a kötelező szelektív hulladékgyűjtést Kolozsváron. Ez hogyan zajlik?

Az úgynevezett okos szeméttárolókat már kihelyezte az önkormányzat. Az intelligens szeméttárolóknak a célja a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának nyomatékosítása Kolozsvár lakóiban. Ezekben a tárolókban papír- és kartonhulladékot, valamint műanyaghulladékot lehet gyűjteni. Érdekességük, hogy összepréselik a szemetet, így az kis helyen is elfér. Emellett napelemmel működnek, és állandóan kommunikálnak a polgármesteri hivatallal, illetve a két köztisztasági vállalattal, és abban az esetben, ha elérik a 80 százalékos telítettséget, jelzik a hivatal és vállalatok felé, hogy ürítésre szorulnak. Mivel csak néhány napja helyezték ki ezeket, pontos információnk nincs arról, mennyire sikeres a működésük. Jelenleg nyolc helyszínen találhatóak szeméttárolók, minderre a részvételi költségvetés programon belül került sor.

Ettől függetlenül júliustól minden romániai lakosnak kötelező módon szelektíven kell gyűjtenie a szemetét. Ennek megfelelően az önkormányzatoknak és a köztisztasági vállalatoknak is fel kellett készülniük arra, hogy operatív módon tudja a rendeletet hatályba léptetni. Ennek értelmében külön kell gyűjteni a papírkarton, külön a műanyag és fém szemetet, külön az üveget és külön a vegyes szemetet is.

Kolozsvár önkormányzatának kiemelt projektje a családon belüli erőszak áldozatainak védelme. Milyen lehetőségei vannak az áldoatoknak, hova menekülhetnek, hogyan kapnak segítséget?

Többször elhangzott már, és talán a köztudatba is beágyazódott, hogy egy integrált rendszert próbáltunk Kolozsváron kiépíteni, ami a családon belüli erőszak áldozatait illeti. Nagy segítségünkre volt, hogy megváltozott az általános törvénykezés ezen a téren.

Mi, Kolozsváron, úgy próbáltunk segíteni, hogy létrehoztunk egy tanácsadói központot, ahol jogi, illetve pszichológiai tanácsadásban részesítjük nem csupán az áldozatokat, hanem azokat is, akiknek a családjában vagy a közelében ilyen esetek felmerültek. Nemrég indult be ez a program, és már elég sokan megkeresték a központ alkalmazottait. A központ keretében egy szociális munkás, egy pszichológus, illetve egy jogász dolgozik, és széleskörű tanácsadást próbálnak nyújtani az áldozatoknak. Ugyanezek a személyek részesei ugyanakkor a mobilcsoportnak is, amelyet a törvény értelmében hoztunk létre együttműködésben a helyi rendőrséggel: ők mennek ki a helyszínre minden olyan esetben, amikor családon belüli erőszak bűntényét jelzik.

Emellett gondoltunk azokra a családokra, áldozatokra is, akik már túljutottak a krízishelyzeten: számukra egy lakbér-támogatási rendszert dolgoztunk ki. Ők – attól függetlenül, hogy kolozsvári személyivel rendelkeznek vagy sem – igényelhetnek egy lakbérpótlékot, amely havi 200 euró körüli összeget jelent, és ezáltal könnyebben biztosíthatják saját maguk számára egy lakás lefoglalását és a lakbér kifizetését. Ugyanakkor hosszú távú terve az önkormányzatnak, hogy egy menhelyet is létesítsen a családon belüli erőszak áldozatainak, hiszen a legsürgősebb esetekben nem elégséges sem a tanácsadás, sem pedig egy lakbér igénylése. Olyan esetekre gondolunk, amikor rögtön az erőszak után kell menhelyet biztosítani az áldozatoknak. Reméljük, a közeljövőben ezt is meg tudjuk valósítani.

Jó ideje fut már a lakbértámogatási program. Milyen nehézségekbe ütköznek a kérelmezők, hát az elbírálók? Mire kell odafigyelnie a kérelmezőnek?

Maga a lakbértámogatásos tanácshatározat komplex, hiszen több kategóriának szánjuk a pénzügyi segítséget. Egyrészt a kisjövedelmű személyekre gondoltunk, másrészt a családon belüli erőszak áldozataira, harmadrészt pedig az állami nevelőközpontokból kikerült fiatalokat céloztuk meg ezzel a tanácshatározattal.

A legtöbb nehézség a kisjövedelmű személyek esetében jelentkezik, és nem annyira a családon belüli erőszak áldozatainak esetében, hiszen a kisjövedelmű és nagy létszámú családok esetében elég nehéz albérletet keresni: nem a dokumentumok összeállításával gyűlik meg a gondjuk, mert ebben segíti őket a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság, hanem magának az albérletnek a beazonosításával, illetve azzal, hogy Kolozsváron sajnos még elég gyakori az előítélet az ingatlantulajdonosok részéről, és nem szívesen fogadnak kisgyerekes vagy nagy létszámú családokat.  Azt is észlelték a kérelmezők, hogy több esetben jelezték az ingatlantulajdonosok, nem hajlandók a pénzügyi és adóhivatalnál bejelenteni az albérleti szerződést.

Mekkora az igény ezekre a támogatásokra?

Pontos adatokkal tudok szolgálni: a program kezdete óta 127 kérést nyújtottak be, ebből 97-et pozitívan bíráltak el a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság alkalmazottai, de sajnos csak 23 van kifizetés alatt. Ez azt jelenti, hogy a többi kérelmező nehézségbe ütközött, amely maga az albérlet beazonosítását illeti, illetve voltak olyan kérések, amelyeket visszamondtak az idő folyamán, valószínűleg azért, mert sikerült másként megoldani a lakhatási kérést. Én úgy gondolom, ez a szám még mindig kevés, és azért dolgozunk mindannyian, hogy ismertessük a köztudatban, van ez a lehetőség és lehet élni vele.

Tapasztalataik alapján mennyire veszik igénybe a magyar iskolák diákjai az iskolabuszokat?

Június 3-14. között, a vakáció előtt teszteltük a magyar iskolák számára is elérhető, kiterjesztett iskolabusz-programot. Elég nehéz a magyar és román iskolákra lebontott számadatokat közölni, mert a román és magyar diákokat vegyesen szállítják az iskolabuszok a Petőfi utcában, majd a Farkas utcában levő iskolákba. Pontosan csak azt tudjuk, hogy összesen hány gyerek vette igénybe a szolgáltatást: a teszt üzemmód két hete alatt 1400 gyerek használta az iskolabuszokat, ugyanakkor a gyerekeket szüleik is elkísérhették. Én nagyon remélem, hogy a kiterjesztett iskolabusz-program sikeres lesz, de természetesen szeptemberben tudunk erről pontos információkat nyújtani.

Két egészségügyi programot is indított a városháza. Miért pont a cukorbetegségre és a fogászati ellátásra fektettek nagy hangsúlyt?

A fogászati ellátási program elindítása kiemelten fontos volt a önkormányzat számára, hiszen erre a szolgáltatásra nem terjed ki az általános biztosítási kerettörvény. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a fogászati szolgáltatást biztosítjuk olyan kisjövedelmű vagy marginalizált személyek számára, akik tényleg rászorulnak. Mintegy 409 személy kérvényezte a fogászati ellátást, ebből csak 16 kérést utasítottunk el, ugyanakkor már 170 pácienst kiszolgáltunk, és folyamatban van a többi kérelmező kivizsgálása, ezt követően pedig az orvosi beavatkozás is. Ebből is látszik, könnyű megkapni a támogatást.

A diabétesz-szűrés programot egy teljesen más megfontolásból vezettük be Kolozsváron, ugyanis az elmúlt évek statisztikái azt bizonyítják, a gyerekek egyre inkább rászorulnak egy átfogó kivizsgálásra, mivel egyre többen túlsúlyosak, sokuk esetében pedig fennáll a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Jelenleg a felmérés megtörtént, hamarosan hivatalos adatokkal is szolgálhatunk. Azok a gyerekek, akik cukorbetegség-veszélyeztetettek, illetve túlsúlyosak, megfelelő tanácsadásban részesülnek.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szállást fog biztosítani a szülőknek, akiknek gyermekeit a Ion Chiricuţă Onkológiai Intézetében kezelik. Milyen előzetes tapasztalat indította el a Szülők Háza projektet, és mikorra várható az épület befejezése? 

Az Onkológiai Intézetben kezelt gyermekek nagy része nem bent fekvő beteg, csak napi kezelésben részesül, tehát a kezelést követően el kell hagynia a kórházat, így a család feladata a szállás biztosítása. Viszont nagyon sok család nem engedheti meg magának, hogy albérletet fizessen, és nap, mint nap a gyermek mellett legyen. Ezért van szükség a Szülők Házára, amit az Onkológiai Intézethez szomszédságában levő telken tervezzük megépíteni, itt biztosítanánk szállást a betegeknek és hozzátartozóiknak. Egyelőre csak egy keret-megállapodás született egy egyesület, a kolozsvári önkormányzat és az Onkológiai Intézet között. A partnerek közösen hozzák létre és működtetik az ingatlant, az Onkológiai  Intézetnek lesz a feladata kiválasztani, és az intézménybe küldeni a rászoruló kis pácienseket. Most zajlik a dokumentációs folyamat ahhoz, hogy el tudjon indulni a tervezés, azt követően pedig az építkezés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?