Kormányrendelettel szigorították a vezetés közbeni telefonálást

Elfogadta hétfői ülésén a kormány azt a rendeletet, amely megtiltja, hogy vezetés közben mobiltelefont vagy bármilyen más multimédiás eszközt tartson a kezében a jármű sofőrje. a rendelkezés bő két hónap múlva lép életbe, addig tájékoztató kampányt szervez a rendőrség.

Nelu Barbu kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a KRESZ-t módosító javaslat a belügyminisztérium indítványára született meg.

A rendelet értelmében 870-1160 lej közötti pénzbírságra és négy büntetőpontra számíthat az a járművezető, aki kezét kép, hang, vagy írott szöveg rögzítésére, illetve visszaadására alkalmas készülékre teszi, miközben járműve mozgásban van. Eddig csak a kezet szabaddá tevő kihangosító vagy fülhallgató nélküli mobiltelefon-használatot büntették, fele ekkora bírsággal.

A tilalmat és bírságot most azokra a járművezetőkre is kiterjesztik – például kerékpárosokra és rollerezőkre –, akik jogosítvány nélkül közlekedhetnek az utakon.

A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 60 nap múlva lép érvénybe. Addig a közúti rendőrség tájékoztató kampányt szervez az új szabályokról.

A belügyminisztérium szerint a szigorításra azért van szükség, hogy csökkentsék a mobileszközök okozta figyelemmegoszlás miatt bekövetkező közúti balesetek számát. Ez ugyanis a leggyakoribb a közlekedés biztonságát veszélyeztető tényezők között. Romániában naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetekben.

Kapcsolódók

Kimaradt?