Konkrét intézkedéseket jelentett be Raed Arafat a caracali tragédia után

A belügyi államtitkár által vezetett minisztériumközi bizottság jelentést terjesztett a miniszterelnök elé a 112-es sürgősségi rendszerre vonatkozóan. Ebben tizennégy rövid-, közép- és hosszútávon életbe ültetendő intézkedést fogalmaznak meg – jelentette be szerda esti sajtótájékoztatón Raed Arafat.

Az országos katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: a jelentést teljes terjedelmében nyilvánosságra hozzák. A dokumentum ezen a linken böngészhető.

„A jelentés kielemzi a 112-es sürgősségi rendszer jelenlegi helyzetét, a diszpécserszolgáltatást és a helymeghatározási problémákat. Elemeztük az AML, az Advanced Mobile Location alkalmazási lehetőségeit, de arra a következtetésre jutottunk, hogy a rendszer bevezetése után nem szabad megállnunk, mivel a jövőben más kiegészítő rendszereket kell bevezetni. Megállapítottuk, hogy a különböző területekre vonatkozóan tizennégy intézkedést kell bevezetni rövid- (12 hónap), közép- (12-36 hónap) és hosszútávon (60 hónap)” – mondta Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A rövidtávú intézkedések közé tartozik többek között a lokalizációs rendszerre vonatkozó jogszabályi keret sürgős javítása, amihez már elkészült a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezete, részletezte. A tervezet kitér a feltőltőkártyák használatára is, mert az első félévben a 112-es egységes segélyhívószámra beérkező visszaélésszerű álhívások 81 százaléka ilyen kártyáról történt, emiatt nem lehetett azonosítani a hívó felet. A tervezet szerint, ha a feltöltőkártyáról a 112-es számot hívták, a mobilszolgáltatónak kötelessége lesz felfedni a kártyatulajdonos identitását.

Az Arafat jelentésében javasolt további intézkedések a következők: együttműködési megállapodás megkötése a Google-lal, a végleges AML-típusú lokalizációs rendszer tesztelése és későbbi működtetése (határidő: 8 hónap), az infrastruktúra újrakonfigurálása a mobilszolgáltatók által a STS-vel együttműködve, a STS által 2019 februárjában kifejlesztett 112-es applikáció népszerűsítése, ami ideiglenesen helyettesíteni tudja az AML-rendszert, míg ezt bevezetik.

Kiképezik a diszpécsereket

Külön figyelmet fordítanak az úgynevezett integrált diszpécserrendszer bevezetésére és a diszpécserek képzésére. Első körben európai uniós alapokból Bukarestben és Marosvásárhelyen 650 diszpécsert képeznek ki a sürgősségi hívások fogadására. A képzésen részt vesznek a rendőrség képviselői is. „Célunk, hogy olyan szakképzett diszpécsereink legyenek, akik képesek bármilyen jellegű hívást az elejétől a végéig végigvinniük anélkül, hogy át kellene adniuk, vagy más intézményeket kellene segítségül hívniuk” – mondta Raed Arafat, aki ezt 36 hónap alatt tartja megvalósíthatónak.

Az államtitkár további intézkedések között említette a katasztrófahelyzetben szükséges együttműködési procedúrák finomítását, illetve egyéb kiegészítő lokalizációs technológiák alkalmazását.

A hosszútávú intézkedések között az államtitkár megemlítette az integrált diszpécserhálózat regionális szintű kiterjesztését, a diszpécserek folyamatos képzését, az összes szakosodott ügynökség integrálását a hálózatba, a 112-es rendszerre vonatkozó jogszabályok folyamatos harmonizációját az Európai Unió által elfogadott szabályokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?