Tăriceanu szerint Johannisnak le kellene mondania az alkotmánybírósági döntés nyomán

Klaus Johannis államfőnek feltétel nélkül és azonnal le kell mondania tisztségéről, miután az alkotmánybíróság döntést hozott az amnesztia és a közkegyelem megtiltásával kapcsolatban – közölte csütörtökön Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke.

A taláros testület szerint nem foglalható alkotmányba a május 26-i, igazságszoltatással kapcsolatos népszavazásnak az az eredménye, ami – a népakaratnak megfelelően – megtiltaná a korrupciért elítéltek amnesztiában vagy közkegyelemben részesítését. Az alkotmánybíróság szerint ezzel „sérülne a jogeegyenlőség elve”, a bírák szerint ugyanis az alaptörvény „nem különböztethet meg egyik vagy másik bűnözői csoportot”.

„Néhány órával ezelőtt az alkotmánybíróság elvetette Klaus Johannis elnök javaslatát, hogy tiltsák meg a korrupcióval vádolt személyek amnesztiáját. Fontos megemlíteni, hogy a bíróság egyöntetű, 8–0-s szavazati aránnyal hozta meg döntését. Ez mindet elmond arról, hogy mennyire volt alkotmányos Klaus Werner Johannis kezdeményezése” – írta Facebook-bejegyzésében Tăriceanu.

Meglátása szerint „az alkotmánybíróság döntése rendkívüli súlyosságú, ami nem maradhat ehhez mérhető következmények nélkül”.

„Ez azt mutatja, hogy Klaus Johannis elnök egy oktalan kalandba vonta be az embereket, becsalogatta őket egy demokráciaellenes játékba. Mert az amnesztia és a közkegyelem – amely rendkívüli helyzetben lévő emberek iránti irgalmasságot jelent – évezredekkel ezelőtt, a történelemmel együtt születtek, és senki – még a kommunisták sem – engedték meg maguknak, hogy ezeket csorbítsák” – hangsúlyozta.

A szenátus elnöke emlékeztet: előre felhívták az államfő figyelmét erre.

„Johannis szándékainak bejelentése után több cikket és elemzést írtak, szakemberek kongattak vészharangokat, még saját pártfogói is próbálták visszafogni. A parlament tiszteletben tartotta a május 26-ai szavazás eredményét, és törvényjavaslatokat fogalmazott meg Klaus Johannis kívánságainak végrehajtására, bár figyelmeztette, hogy a kezdeményezések túllépik az alaptörvény kereteit. Semmi sem hatott rá, semmi nem térítette el saját önző, politikai és választási célkitűzéseitől" – írta Tăriceanu.

Szerinte az elnöknek „sikerült a legrosszabb, legkellemetlenebb helyzetbe hoznia a román nép akaratát, hogy szembehelyezkedjen a jogállamiságnak egy szinte szent szabályával, ami a világ minden civilizált országában érvényes".

„A jogállam normáitól való eltérési kísérlet miatt, amit ma megakadályozott az alkotmánybíróság, Klaus Iohannis elnöknek feltétel nélkül és azonnal le kell mondania!"– szögezte le Tăriceanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?