Bírálja az alkotánymódosítást elutasító alkotmánybírósági döntést az ellenzék

Különösnek és a bűnözőket favorizálónak nevezte az alkotmánybíróság döntését a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott alkotmánymódosító tervezettel kapcsolatban Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője.

A taláros testület szerint ugyanis nem foglalható alkotmányba a május 26-i, igazságszoltatással kapcsolatos népszavazásnak az az eredménye, ami – a népakaratnak megfelelően – megtiltaná a korrupciért elítéltek amnesztiában vagy közkegyelemben részesítését. Az alkotmánybíróság szerint ezzel „sérülne a jogeegyenlőség elve”, a bírák szerint ugyanis az alaptörvény „nem különböztethet meg egyik vagy másik bűnözői csoportot”.

Ludovic Orban, a PNL elnöke meglepetésének adott hangot az alkotmánybírósás csütörtöki döntése után, ugyanis – mind mondta – a korrupciós bűntettek esetén „románok milliói szavaztak az amnesztia ellen”.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közleménye Dan Barna pártelnököt idézi, aki úgy fogalmazott, hogy az alkotmánybíróság „semmibe veszi 6,4 millió román állampolgár szavazatát”.

Az alkotmánybíróság szerint a jogalkotó mérlegelésére kell bízni annak eldöntését, hogy ki részesülhet amnesztiában, vagyis a parlamentnek kell kidolgoznia erre törvényt.

Kapcsolódók

Kimaradt?