Toedorovici üzent Johannisnak: nincs pénz idén még egy referendumra

Az idei költségvetésben nincs elkülönítve pénz az alkotmánymódosító népszavazás megszervezésére - nyilatkozta szerdán Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A tárcavezető ezzel Klaus Johannis korábbi bejelentésére reagált, miszerint az alkotmánymódosító referendumot a novemberi elnökválasztás első vagy második fordulójával egy időben kellene megtartani. A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Teodorovici szerint a referendumra minden bizonnyal sor kerül, hiszen a népakaratot érvényre kell juttatni, arról azonban sehol nem rendelkeznek, hogy ennek mikor kell megtörténnie.

"Ha az a döntés születik, hogy még idén meg kell szervezni a népszavazást, meg kell jelölni az ehhez szükséges pénzforrást is. Mert az idei költségvetésben nincs elkülönítve pénz egy második referendum megszervezésére is. Meg lehetne tartani jövőre is, miért ne?" - fogalmazott pénzügyminiszter.

Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palotában adott szerdai nyilatkozatában azt mondta, az alkotmánymódosító referendumot a novemberben tartandó államfőválasztás első vagy második fordulójával párhuzamosan kellene megszervezni. Hozzátette, "egyes politikusok" nyilatkozataitól eltérően nincs a Velencei Bizottságnak olyan ajánlása, amelyben azt javasolná, hogy ne tartsanak két választást egy időben.

PSD: tartsuk meg az elnökválasztás előtt

Az államfő nyilatkozatára reagáló közleményében a PSD azt hangsúlyozta, hogy az alkotmánymódosításra még a novemberben esedékes elnökválasztás előtt sort kell keríteni.

"Az államfő által megadott határidő túl hosszú, tekintettel arra, hogy a román állampolgárok egyértelmű véleményt nyilvánítottak a referendum két kérdésével kapcsolatban. Az alkotmánymódosítást tehát jóval az elnökválasztás előtt meg kell ejteni. Az alkotmánymódosító népszavazás dátumát az új parlamenti ülésszak legelején kijelölik" - fogalmaznak közleményükben a szociáldemokraták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?