A Romaerónál helyezik el a Patriot rakétavédelmi rendszert

A repülőszerkezetek kutatására, gyártására és karbantartására szakosodott román Romaero védelmi ipari céggel kötött együttműködési megállapodást szerdán Bukarestben a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport.

A Viorica Dăncilă miniszterelnök jelenlétében aláírt memorandum értelmében a Romaerónál alakítják ki a Raytheon egyik romániai karbantartási központját azon Patriot rakétavédelmi rendszerek számára, amelyek beszerzéséről két éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai elnök és Klaus Johannis államfő.

„A kormány egyik fő célkitűzése, hogy a hadsereg fejlesztésére szánt költségvetési források – a külföldi partnerekkel kiépítendő együttműködés és az általuk megvalósuló technológiai fejlesztések révén – minél nagyobb arányban segítsék a román védelmi ipar felélesztését" – mutatott rá a szerdai eseményen Dăncilă.

Felidézte: Románia – NATO-val szemben vállalt kötelezettségét teljesítve – tartósan a GDP két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra. Ez is jelzi, hogy Románia tisztában van azzal a stratégiai szereppel, amelyet a NATO délkeleti szárnyának, konkrétan a Fekete-tenger térségének védelmében játszik – tette hozzá.

A román vállalat többségi részvényeit birtokló gazdasági minisztérium képviseletében jelen lévő Niculae Bădălău tárcavezető azt mondta: a Romaerónál jelenleg 900 szakember dolgozik, a most aláírt megállapodás nyomán létszámuk 1500-ra nőhet. Az eseményről beszámoló román hírforrások nem részletezték, milyen értékű beruházást hoz a vállalat számára a Raytheonnal tervezett együttműködés.

Az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium 2017-ben jelentette be, hogy Románia hét – ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére is alkalmas – Patriot-üteget vásárol az Egyesült Államoktól 3,9 milliárd dollár értékben.

A hazai sajtó washingtoni forrásokra hivatkozva korában azt közölte, hogy a Raytheon által gyártott 56 darab MIM-104-es, illetve a Lockheed Martin által gyártott 168 darab PAC-3-as rakéta a teljes vételár 20 százalékát sem éri el: a csaknem négymilliárd dolláros keretösszeg legnagyobb részét a hét rádiólokációs, illetve tűzvezetési rendszer, az ezeket kiszolgáló berendezések és 28 darab M903-as rakétakilövő jármű beszerzésére fordítják.

A legfelsőbb védelmi tanács 2017 augusztusában hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében az állam 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

Kapcsolódók

Kimaradt?