Románia már három rend Patriot rakétával is rendelkezik

Románia megvásárolta a harmadik rend Patriot rakétát 85 millió dollár értékben - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Mihai Fifor védelmi miniszter. 

A tárcavezető szerint az erre vonatkozó szerződés harmadik kiegészítését februárban írták alá, és szerdán utalta a minisztérium a 85 milliárd dolláros vételárat. A miniszter emlékeztetett, Románia 2017 decemberében írta alá a hét Patriot típusú rakétavédelmi üteg megvásárlására vonatkozó szerződést az Egyesült Államok kormányával.

A hét rakétarendszer megvásárlásával Románia jelentősen fejleszti szárazföldi telepítésű légelhárítási képességeit, hozzájárulva ezáltal az ország és a térség biztonságának növeléséhez, ugyanakkor megerősítve az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget is. "Ez a legújabb a hadrendben lévő rendszerek közül, amelyet az Egyesült Államok is használ, a harcmezőn is letesztelt és kipróbált" - hangsúlyozta a miniszter.

Mihai Fifor beszélt a három HIMARS típusú, zászlóalj szintű, nagy hatósugarú, egyenként 18 indítóállomásos, sorozatvető-rendszer beszerzésével kapcsolatos programról is. Ezek közül az elsőt tavaly februárban vásárolta meg a kormány, szintén az Egyesült Államoktól, a másodiknak a vételárát pedig a hónap végéig tervezik utalni - mondta. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?