banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Aláírták a Patriot rakéták megvásárlására vonatkozó szerződést

Mihai Fifor védelmi miniszter és Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete részt vett szerda este a Patriot légvédelmi rakéták megvásárlására vonatkozó szerződés aláírásának ünnepségén, tájékoztatott a védelmi minisztérium közleménye. 

Az idézett forrás szerint 2019 második felében érkezik meg Romániába az első Patriot légvédelmi rakétarendszer, amely 2020-ra válik teljesen működőképessé. 

A közlemény szerint a hét föld-levegő rakétarendszer megvásárlása biztonsági érdeket szolgál országunk számára, a légvédelem hozzájárulhat országunk és a térség biztonságának növeléséhez, ugyanakkor megerősíti az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget is. 

Mihai Fifor miniszter köszönetet mondott az amerikai partnereknek és értékelte, hogy Románia egyre fontosabb szövetségese a NATO-nak. A miniszter kihangsúlyozta, hogy Románia számára rendkívül fontos az USA-val kötött stratégiai partnerség megerősítése, a Patriot rakéták vásárlásáról szóló szerződés megkötése pedig egy hosszútávú együttműködés első lépését jelentik. 

Hans Klemm nagykövet ismét hangsúlyozta, hogy az USA értékelte, hogy Románia a nemzeti össztermék két százalékát a védelemre fordítja, de méltatta az ország NATO-ban betöltött szerepét is. 

A védelmi minisztérium képviselői szerint Romániának, EU és NATO tagországként kötelessége fejlesztenie az ország védelmét és biztonságát. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?