Az RMDSZ ellenzi, hogy az úzvölgyi katonatemetőt átvegye a védelmi minisztérium

FRISSÍTVE: Határozottan visszautasítja az RMDSZ azt a tervet, hogy a védelmi minisztérium kezelésébe kerüljön az úzvölgyi katonatemető. Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető hétfőn a Maszolnak elmondta, román–magyar hadisírgondozó vegyes bizottság létrehozását, a csíkszentmártoni önkormányzat bevonását és a temető eredeti állapotának helyreállítását kérik. Eközben magyar külügy tudomásul vette, hogy a román védelmi tárcához kerülne a sírkert.

Vasárnap jelentette be Gabriel Leș tárcavezető, hogy a védelmi minisztérium az úzvölgyi „nemzetközi katonatemető” átvételére készül, ami akár már harminc napon belül megtörténhet. Közlése szerint a minisztérium „képes megvédeni és karbantartani a sírokat, felújítani a nemzetközi temetőben található emlékműveket, összhangban a nemzetközi egyezményekkel és a kétoldalú megállapodásokkal, melyeket Románia azokkal az országokkal kötött, amelyek hősei az úzvölgyi temetőben nyugszanak”. A tárcavezető szerint oda magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonákat is eltemettek.

A Szabad Európa Rádió román nyelvű adása szerint az úzvölgyi temetőfoglalás terve a védelmi minisztérium jelenlegi főtitkárának, a Kovászna megyei prefektusi megbízatása idején a magyar és a székely jelképek használata ellen módszeres hadjáratot folytató Codrin Munteanu nevéhez köthető.

A közigazgatásilag a Hargita megyei Csíkszentmártonhoz tartozó úzvölgyi temető azután lett a román–magyar konfliktus újabb színtere, hogy a Bákó megyei Dormánfalva önhatalmúlag a község közvagyonába vétette fel a területet, és betonkereszteket állíttatott az elesett román katonáknak (a betonkeresztek egy részét a magyar hősök sírjára tették).

A konfliktus a múlt csütörtökön csúcsosodott ki, amikor a hősök napjára való megemlékezésnek álcázott emlékműavatásra érkezett több mint ezer fős, jórészt futballhuligánokból álló felbőszült tömeg erőszakkal betört a temetőbe, de előtte összetűzésbe keveredett a békésen tiltakozó, élőláncot alkotó magyarokkal és a kis létszámban kivezényelt csendőrökkel. A román „megemlékezők” egy része nemcsak a temető székelykapuját rongálta meg, hanem a magyar katonák fakeresztjeit is kitépte a földből.

„A múlt csütörtöki események után bebizonyosodott, hogy nem bízhatunk meg az állami intézményekben az ilyen ügyekben – mondta a Maszolnak Korodi Attila RMDSZ-es képviselőházi frakcióvezető, a védelmi miniszter bejelentésére reagálva. – Nem beszélve arról, hogy napvilágot láttak azok az információk, amelyek alapján egyértelműen a volt háromszéki prefektushoz, a védelmi minisztérium mostani főtitkárához vezetnek a szálak, ezzel magyarázható tárcának a bekapcsolódása az eseményekbe, valamint a minisztérium eddigi hallgatása is. Az ügynek a kirobbantásában, úgy néz ki, hogy szerepet játszott Codrin Munteanunak egy törvénytelenül kiállított, vagy a törvényességet nem betartó terve, ami a minisztériumot és a dormánfalvi önkormányzat közötti kapcsolatot megteremtette.”

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ továbbra is valós párbeszédet akar, valamint a törvényesség - vagyis a sírkert eredeti állapotának - helyreállítását szorgalmazza, és a magyar katonatemető melletti, vagy azzal szemben lévő üres térségben javasol új helyszínt a román hősök emlékművének – erősítette meg hétfőn a Mediafaxnak az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint a katonatemető körüli botrányért Codrin Munteanu, a védelmi minisztérium főtitkára, volt Kovászna megyei prefektus felelős.

A Hargita megyei politikus kifejtette, az úzvölgyi temető ügyének a rendezését csak úgy tartják elképzelhetőnek, ha létrehoznak egy román–magyar hadisírgondozó vegyes bizottságot, amibe bevonják valamennyi érintett felet, ebben partnernek kérik fel a csíkszentmártoni önkormányzatot, továbbá megszüntetik a törvénytelenségeket azáltal, hogy visszaállítják az eredeti állapotokat a korábban a csíkszentmártoni önkormányzat, a civilek és a magyar állam hozzájárulásával felújított temetőben. „Ezek azok a kiindulási pontok, amelyek szerintünk a megoldáshoz vezethetnek, és amelyekben az RMDSZ is partner tud lenni” – magyarázta Korodi Attila.

Közbevetésünkre, miszerint lát-e esélyt arra, hogy a vélt román katonák emlékére felállított betonkereszteket eltávolítják-e onnan valaha, azt felelte: „Törvénytelenül állították fel őket! Ha megteszik a megfelelő közigazgatási lépéseket és az ebből következő bírósági eljárások beindulnak, akkor igent. Ha más esetekben a román állam napokon belül határozott módon kifejti álláspontját, akkor ebben az esetben is minden oka megvan, hogy ugyanolyan határozottsággal tartassa be a törvényt.”

Értesítték a nagykövetségeket is

Korodi Attila arra is emlékeztetett, hogy Magyarország több alkalommal is jelezte részvételi szándékát a közös megoldáskeresésben, de ezekre a megkeresésekre semmiféle válasz nem érkezett egyelőre a román védelmi minisztériumtól. „Teljesen jogos az a magyarországi szakértői álláspont is, hogy akár a hadisírokat feltáró ásatásokat is kellene végezni azért, hogy kiküszöböljenek mindenféle lehetséges félremagyarázást, hogy ne csak a levéltári adatokra, hanem a sírhantokban található leletekre is lehessen alapozni egy békés, mind a két nemzetet szolgáló megoldást – tette hozzá Korodi.

A frakcióvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy eddig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különmegbízottját és a nagykövetségeket értesítették az Úzvölgyében történtekről, de az Európai Unió és az Európa Tanács kisebbségvédelemben és konfliktuskezelésben illetékes intézményeihez is eljuttatja a panaszát az RMDSZ. „A lényeg, hogy a védelmi minisztérium által javasolt megoldást határozottan visszautasítjuk, mert csak egy átfogó, több partnerintézményt bekapcsoló rendszerben lehet gondolkodni” – zárta szavait Korodi Attila.

A magyar külügy tudomásul vette a temető átvételét

Szijjártó Péter magyar külgazdasági es külügyminiszter hétfőn ismételten telefonon egyeztetett Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről – közölte a minisztérium sajtóosztálya hétfő délelőtt az MTI-vel. Meleșcanu arról tájékoztatta Szijjártót, hogy a román miniszterelnök utasítására a védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette – áll a közleményben.

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két védelmi minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú és nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében. Hangsúlyozták: a két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét. A közleményben arra is kitértek, hogy a KKM folyamatosan kapcsolatban van az RMDSZ-szel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?