Román lapértesülés: magas rangú hivatalnok az úzvölgyi incidensek főkolomposa

Román lapértesülések szerint a védelmi minisztérium jelenlegi főtitkárának kezdeményezésére kerültek betonkeresztek a magyar katonasírokra az úzvölgyi temetőben. Codrin Munteanu korábban Kovászna megye prefektusa volt.

Mint ismert, a csütörtöki román-magyar összetűzések előzményeként a Székelyföld és Moldva határán fekvő Úzvölgye osztrák-magyar katonai temetőjében a moldvai Dormánfalva polgármesteri hivatala román állami támogatással létrehozta a román hősök parcelláját.

Ismert az is: az állami építési felügyelőség megállapította, hogy a polgármesteri hivatal törvénytelenül állította ki maga számára az építési engedélyt, mert az építkezés dokumentációja nem bizonyítja egyértelműen a terület fölötti tulajdonjogát. Törvénytelennek találta az engedélyt a kulturális minisztérium is.

A Szabad Európa Rádió emlékeztet arra, hogy a román parcella létrehozását a védelmi minisztérium finanszírozta. A törvénytelenül elhelyezett betonkeresztek egy része pedig „némiképpen szándékosan” került a magyar sírokra. Az ötletgazda a rádió értesülései szerint a védelmi minisztérium jelenlegi főtitkára, Codrin Munteanu volt, aki már korábban, Kovászna megye prefektusaként fenyegetőzött azzal, hogy „kézbe veszi” a temető ügyét.

„A botrány az EP-választások előtt kezdődött, és azért fajult el, mert a helyi és központi román hatóságok nem avatkoztak be” – olvasható a rádió honlapján. A rádió egyébként nem írja le Codrin Munteanu nevét, de a védelmi minisztériumi tisztség és a korábbi beosztásának említése alapján egyértelmű, hogy róla van szó.

A kovásznai származású Codrin Munteanu a Ponta-kormány idején került a Kovászna megyei prefektusi székbe, amelyet az önéletrajza szerint 2009-2010 és 2012-2013 között töltött be. Az ő prefektusi mandátuma idején indult el a hadjárat a székely zászlók ellen. Munkáját folytatták az utódai is: Marius Popica és Sebastian Cucu, de egyes vélekedések szerint időközben megtörtént a feladat „kiszervezése” Dan Tanasának, és az általa alapított egyesületnek. Munteanu 2013 óta a védelmi minisztérium főtitkára.

A Maszol megkeresi az ügyben Codrin Munteanut. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?