Korodi Attila az úzvölgyi incidensekről: „Rengeteg köpést, sarat, követ kaptunk az arcunkba”

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila az események sűrűjében volt csütörtök délután az úzvölgyi katonatemetőnél a békésen tiltakozó magyarok, a felbőszült román „megemlékezők” és a csendőrök közötti incidenskor. „A kapuban álltam” – mondta a Hargita megyei honatya, amikor arról kérdeztük, hogy mennyire látta testközelből a történteket.

Milyen volt szembenézni a háromszoros, vagy akár többszörös túlerővel, olyanokkal, akik láthatóan nem békés szándékkal érkeztek a helyszínre?

Nehéz ezt megfogalmazni, mert rengeteg olyan hatás ért bennünket, ami egyben elszomorító, de büszkeségre is okot ad, mert a magyar emberek méltósággal kiálltak az igazukért és a temetőért, ami nagyon felemelő érzés. Viszont az, ahogyan a román csürhe – mert egyértelműen focidrukkerekkel megszervezett provokáció volt ez – odaért, félelmetes is volt. Rengeteg köpést, sarat, követ kaptunk az arcunkba, ennek ellenére a tegnapi nap a magyar közösség győzelme, mert megmutatta azt, hogy mi a méltóság. Ugyanakkor a román hatóságok teljes csődjét jelentette, mert talán a helyszínen úgy tűnt, hogy a csendőrség mindent megtesz, de visszanézve a felvételeket, hogy mennyien voltak, s látva, hogy a Bákó megyei csendőrök oda se jöttek segíteni a Hargita megyei kollégáiknak, az derül ki, amit meg is írt a két megye prefektusa a csendőrségnek hivatalosan: vagyis mindent meg kell tenniük azért, hogy bevigyék a hősök napján odaérkezőket. Ha megfelelő felszereléssel, hozzáállással tették volna a dolgukat, ez nem így alakult volna. Persze, az a néhány csendőr, aki ott volt és kapta a pofonokat, helytállt, csak az a baj, hogy valahol valakik eldöntötték, hogy kevesen legyenek a helyszínen.

Tehát jogos az a követelés, hogy a belügyminiszternek mennie kell, mert mindenről tudott, informáltuk a hatóságokat nemcsak hivatalos átiratok révén, hanem személyesen is. Szerintem az, hogy Facebook-posztban szólít fel a belügyminiszter a nyugalom megőrzésére, bizonyíték rá, hogy mindenki tudomásul vette, hogy ez fog történni. A román társadalomnak egy adott rétegét pontosan jellemzi az, ami csütörtökön történt, szerencsére, hogy rajtuk kívül nagyon sok józan román ember is van a világon.

Milyen következő lépéseket fontolgat az RMDSZ? Parlamenti interpellációt...?

Erről korai most beszélni, mert nagyon friss a dolog, még a történtek hatása alatt vagyunk. Elmegyünk szombaton a csíksomlyói búcsúba, utána pedig tiszta fejjel, határozott állásponttal visszük végig ezt az ügyet. Az úzvölgyi temető ügyét csak a román kormány tudja megoldani, mert a törvényeket ő tudja betartatni és a felelősségre is ő vonhat. Rengeteg a bűncselekménygyanús esemény, ezeket sem szabad hagyni feledésbe merülni, kezdve a dormánfalvi önkormányzat szerepvállalásától egészen a vandalizmusig. S amikor az önkormányzati szerepvállalást említem, nemcsak a csütörtöki napra gondolok, hanem a törvénytelenül elköltött közpénzekre, az építkezésre olyan területre, ami nincs az adott település közvagyonában stb.

Volt önben félelemérzet, amikor ekkora hordával néztek szembe?

Igazából az embereinket féltettem. Azt tartottam szem előtt, hogy nagyjából sérülésmentesen éljük túl ezt a napot. Kisebb sérüléseket leszámítva, ez sikerült nekünk, magyaroknak köszönhetően. Nekem ezért volt félelemérzetem... Hihetetlen, hogy mekkora erőt ad és milyen higgadtságot biztosít az, amikor magyar emberek együtt imádkoznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?