Így nyomultak be a nacionalista románok az úzvölgyi katonatemetőbe

Több videó is készült a csütörtöki úzvölgyi incidensekről. Az egyiken látható, amint a törvénytelenül létrehozott román parcella felavatására érkező személyek leszakítják a katonatemető kapujára helyezett lakatot.

A Tőke Ervin csíkszeredai városi tanácsos által közzétett felvétel azokat a pillanatokat rögzítette, amikor a temető oldalsó, hátsó részén több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal bejutott a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

A temető körül élőláncot alkotó székelyeknek ezután el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében - a papok szóhasználata szerint - felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet.

 

„Egy darabig farkasszemet néztünk a köpködő, köveket dobáló, leitatott csürhével... Hátulról törték ránk a temető kapuját. Minden tiszteletem a Bákó megyei zsandároké, derekasan védtek minket míg lehetett”  – írta a történtekről Tőke Ervin. Egy másik videó azt rögzítette, amint a román szertartásra érkező tömeg benyomul a temetőbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?