Bukarest megkérte Budapestet, hogy csillapítsa le az erdélyi magyarokat

Az úzvölgyi katonai temetőnél történt incidensekről tárgyalt csütörtökön telefonon Teodor Meleşcanu román és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter - közölte a román külügyminisztérium.

„A román diplomácia vezetője arra kérte magyar hivatali kollégáját, hogy küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében. Meleşcanu kiemelte annak fontosságát, hogy a helyi román és magyar közösség által elfogadható gyakorlati megoldásokat találjanak, és hangsúlyozta az egyes államok korlátlan jogát, hogy megemlékezzenek a temetőben eltemetett hőseikről” – közölte csütörtök este a külügyminisztérium.

A közlemény szerint Teodor Meleşcanu biztosította Szijjártó Pétert arról, hogy a román hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, így szükségtelenek „a nem konstruktív külső beavatkozások”.

Mint korábban írtuk, az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre. A tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára csütörtök este Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?