banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Erdélyi magyar pártok reakciói az úzvölgyi incidensekre

Mindhárom erdélyi magyar politikai szervezet elítélte az úzvölgyi katonatemetőben történt incidenseket és a vétkesek felelősségre vonását követelték. Emellett lemondásra szólították fel Carmen Dan belügyminisztert, és közölték, hogy a bírósághoz fordulnak a történtek miatt, amelyről a nemzetközi fórumokat is tájékoztatják.

Mint beszámoltunk róla, csütörtökön a lakatlan Hargita megyei hegyi település első világháborús temetőjénél felvonultatott karhatalmi erőknek csak mintegy félóráig sikerült pajzsot képezniük a kerítés előtt felsorakozott, élőláncot alkotó székelyföldi tüntetők és a temetőben engedély nélkül kialakított román parcella avatására érkezett több ezer román megemlékező között.

A mintegy 20 kilométerre fekvő Bákó megyei Dormánfalva polgármesteri hivatala csütörtökre, a hősök napjára egyházi ceremóniát és koszorúzási ünnepséget hirdetett az úzvölgyi katonatemetőbe, amit a székelyföldi elöljárók a magyar temetőben törvénytelenül létrehozott román parcella felavatási kísérleteként értelmeztek.

A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak kinéző fiatalok bejutottak a sírkertbe, és belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe. A temetőt védő székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. A korábban élő láncot képező magyar tüntetők elvonultak a helyszínről.

RMDSZ: elítéljük az erőszakot és a sírkert megrongálását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csütörtökön elítélte az úzvölgyi katonatemetőben történt erőszakos cselekedeteket, a magyar közösség megfélemlítését célzó „barbár rongálást".

„Felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!” – idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség Facebook-oldalán megjelent állásfoglalást.

Az RMDSZ szerint a temetőben a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt napokban több román hatóság is megállapított.

„A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet" – zárult az RMDSZ állásfoglalása.

MPP: Egy úton, de hogyan?

A Magyar Polgári Párt közelményében sajnálatosnak nevezte, hogy öt nappal a pápalátogatást követően a Szentatya üzenete „egyesek értelmezésében kimerül abban, hogy »járjunk együtt« – igaz, a hogyanra nem kaptunk útmutatást Őszentségétől”.

Az MPP szerint „tegnap, egy úton voltunk mi, békés, imádkozó magyar emberek és a velünk szemben álló felbőszült, részeg, vandál tömeg; mi békés szándékkal, ők a hódítás vágyával és eszközeivel” – foglalta össze az úzvölgyi katonai temetőnél tapasztaltakat Mezei János, a polgári párt elnöke.

A békésen tiltakozók táborának résztvevőjeként kijelentette: a hatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák a rendbontást. „Annak ellenére, hogy köztudottan várható volt a nagyszámú jelenlét mind a magyar, mind a román részről, nagyon kevésnek bizonyult a karhatalmiak jelenléte” – mutatott rá a pártelnök, aki szerint a helyszínen szolgálatot teljesítők minden tőlük telhetőt megtettek, „de akik oda vezényelték őket, eleve tudhatták, hogy kevésnek fognak bizonyulni”.

Mezei János emlékeztetett arra, hogy a pápalátogatás alkalmával Csíksomlyó környékét ellepték a belügyi alakulatok, „erőt demonstráltak ott, ahol tudhatták, semmi szükség erre, mert biztosak lehettek benne, hogy a hívő magyar emberek méltósággal fogják köszönteni a Szentatyát”, de amikor valóban szükség let volna a rendvédelmiekre, „távol tartották ugyanezeket az erőket a feldühödött, felbujtott román támadóktól, hagyták, hogy törjenek, zúzzanak, békés emberekre támadjanak”.

Az MPP-elnöke rményét fejezte ki, hogy Ferenc pápához is eljutnak az úzvölgyi képek, és meggyőződhet róla: becsapták őt az állami hivatalosságok, akik példásnak nevezték Románia kisebbségi politikáját. „Sőt biztosan azt is tudja már, hogy olyan miseruhát adtak rá, amelyről eltüntették ezeket a magyar szavakat: Járjunk együtt!” – tette hozzá Mezei János, aki azzal zárta a a párt közleményét, hogy követelik az Úzvölgyében történtek felelőseinek bíróság elé állítását, illetve, „hogy örökre távozzanak a közéletből azok, akik politikai befolyásuk és tisztségükből fakadó hatáskörük révén megállíthatták volna az ide vezető folyamatot, miután megtudták, hogy a katonatemetőben illetéktelen cselekedetekre készülnek”.

EMNP: fekete március után fekete június?

Az Erdélyi Magyar Néppárt rendkívüli közleményt adott ki az úzvölgyi események kapcsán: „A brutális, fekete márciusi eseményeket idézik meg a mai, úzvölgyi történések” – fogalmazott az EMNP vezetősége.

„Elfogadhatatlan, a legrosszabb időket idéző eseményeknek lehettek tanúi ma délután az úzvölgyi katonatemetőnél jelenlévők. A felheccelt tömeg, mely a történelemhamisító és temetőgyalázó emlékművet érkezett felavatni, erőszakos módon betört a temető területére, lincshangulatot idézve elő, megfélemlítve ezzel a jelenlévő, békés magyar közösséget” – írták a közleményben.

Az EMNP és a Minta ifjúsági szervezet több tagja is jelen volt a helyszínen. Tőke Ervin néppárti politikus beszámolójából kiderült: a kivezényelt csendőri erők – akik tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek az oda érkező, a magyarokhoz képest túlerőben lévő felheccelt tömeggel – súlyos hibát követtek el, amikor túl közel engedték a felheccelteket a jelenlévő békés magyarokhoz, akiket a temető kerítését átugorva megpróbáltak hátba támadni.

„Felháborító, hogy miután minden törvényi keretet áthágva kisajátították az úzvölgyi temető területét, az emlékművet pedig érvényes építési engedély hiányában állították fel, valamint meggyalázták az ott nyugvó hősi halottak emlékét, most erőszakhoz folyamodva avatják fel a történelemhamisító emlékművet. E nemzetközi szintű botrány, valamint ezek a módszerek a marosvásárhelyi fekete március történéseit idézik meg, melyről azt hittük, egy európai uniós országban már soha nem ismétlődhetnek meg. Egyértelmű és brutális magyarellenességgel van dolgunk, melynek hazai és nemzetközi szinten is azonnal megálljt kell parancsoljunk!” – fogalmazott Csomortányi István EMNP-elnök.

A néppárt szerint a magyarok lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt komolyabb atrocitás, ugyanakkor példanélküli, hogy 2019-ben, az Európai Unióban, mesterségesen gerjesztett etnikai feszültség nyomán hasonló erőszakos események történjenek.

Az EMNP országos elnöksége azonnali lemondásra szólította fel Carmen Dan belügyminisztert, és közölte: uszítás miatt ügyészségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, valamint a nemzetközi fórumokat is tájékoztatja a kialakult helyzetről. A néppárt az újonnan felálló Európai Bizottságtól kéri: vizsgálóbizottság keretében állapítsák meg az immár nemzetközi szintű botrány felelőseit, és állítsák helyre a temetőben az eredeti állapotokat.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?