Szerdától lezárja az úzvölgyi temetőt a csíkszentmártoni önkormányzat

Szerdán lezárja az úzvölgyi katonai temetőt a csíkszentmártoni önkormányzat. Egy román vallásos szervezet június 6-án felavatná a sírkertben elhelyezett román emlékművet.

A temető lezárásáról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be a Facebook-oldalán. A bejelentés előzménye, hogy csíkszentmártoni helyi tanács a múlt csütörtöki ülésén elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében az úzvölgyi hősi katonai temető területére harminc napig tilos bármilyen tevékenység elvégzése céljából belépni. A tiltás alól csak a tatarozási munkálatokat végzők képeznek kivételt. Ez a határozat szerdán lép életbe.

Eközben egy vallásos civil egyesület június 6-án történelmi megemlékezésre hívja az úzvölgyi temetőbe a románságot. Erről levélben értesítette a dormánfalvi polgármesteri hivatalt az egyesület elnöke, Nicolae Mușat. A Buzău megyében bejegyzett civil szervezet képviselője azt kéri a dormánfalvi városházától, hogy tegye lehetővé a román katonák emlékére felállított keresztek katonai és egyházi ceremónia melletti felavatását.

A kérvényezők közölték, hogy mindezt a román nemzeti ünnepként számon tartott Hősök Emléknapján szeretnék megvalósítani. A június 6-ára szervezett megemlékezésen való részvételre buzdító Facebook-eseménynél feltűnik a temető környékén provokáló George Simion fiatal társának fotója is, akit állítólagos fizikai bántalmazás ért az Úz-völgyében. 

Facebook-oldalán Borboly Csaba beszámolt arról is, hogy az EP-választásokon elért gyenge eredményei miatt válságba került a kormánykoalíció, ezért sokkal nehezebbé válhat az úzvölgyi katonai temető ügyének rendezése. Szavai szerint most hallgatnak hallgatnak azok a bukaresti döntéshozók, akiknek intézkedniük kellene.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?