Temetőfoglalás Úz-völgyében: kézfogással, közös imával tüntettek Csíkszentmártonban

A magyar közösség vagyonának, szimbólumhasználatának megvédésére, történelmi emlékhelyeinek meggyalázására hívták fel a figyelmet a Csíkszentmártonban szervezett szombati tiltakozó gyűlés szónokai. A megmozduláson részt vettek és felszólaltak a történelmi egyházak képviselői, valamint az RMDSZ vezető politikusai.

Zuhogó eső fogadta az Úzvölgyi Kezdeményező Bizottság által szervezett tiltakozó akcióra érkezőket Csíkszentmárton központjában szombaton délután. A rossz idő ellenére több százan érezték fontosnak, hogy kiálljanak az úzvölgyi hősi temető ügye és az ott kirobbant konfliktusok miatt meghurcoltak mellett.

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve azokat a személyeket, akik a napokban lezajlott rendőrségi akciókban érintettek voltak. Üdvözölte a megjelent politikusokat, megyei vezetőket. Jelen voltak mindhárom székely megye elöljárói, valamint az RMDSZ csúcsvezetősége, Kelemen Hunor elnök, Tánczos Barna szenátor, valamint több polgármester is.

A demonstrációra több erdélyi megyéből, de még Magyarországról is érkezett egy népes csoport. A tömegben feltűnt a magyar rockzene egyik legendás alakja, Szörényi Levente is, aki az ünnepség végén Antal Tibor népdalénekessel együtt vezette a himnusz, illetve a székely himnusz eléneklését.

A történelmi egyházak képviselői egyhangúlag kiálltak a történelemhamisító, önkényes területfoglaló többségi viselkedés ellen, a magyar iskolák, intézmények, műemlékek mellett.

Egységre szólított fel Kelemen Hunor

Kelemen Hunor beszédében rámutatott: az úzvölgyi katonatemető és a hősi halottak emlékének meggyalázásakor is egységesnek és szolidárisnak kell lenni a magyar közösségnek. „Nem szabad gyengeséget és megosztottságot mutatnunk most. Mert ha érzik, hogy gyengék és megosztottak vagyunk, ha érzik, hogy nem vagyunk szolidárisak, pillanatok alatt átlépnek rajtunk” – nyomatékosított.

Azt is kiemelte: a magyar közösségnek évszázados tapasztalata van abban, hogy elveszik vagyonát, támadják, bezárnak egy iskolát, vagy éppen levesznek egy feliratot. „Azonban mindeddig nem rontottak be temetőinkbe, és nem gyalázták meg holtaink emlékét. A román vezetőknek azt próbáltuk elmagyarázni, hogy a békének, az együttélésnek az a feltétele, hogy tiszteljük egymást.”

Emlékezetett: az RMDSZ több ízben is arra kérte a kormányt, hogy állítsa vissza a törvényes rendet, hogy vitesse el a temetőből a magyar hősi halottak sírjára épített betonkereszteket, és vonja felelősségre mindazokat, akik a holtak emlékét meggyalázták. „A kormány részéről félmegoldásokat láttunk csupán, amit nem tartunk elegendőnek. Ezért hoztuk azt a döntést, hogy a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem támogatjuk, mert nem tettek semmilyen lépést annak érdekében, hogy visszaállítsák az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben, és eljárást sem indítottak a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek" – részletezte.

Hangsúlyozta azt is, hogy "a másik oldal" egyetlen félmondattal sem vállalt szolidaritást a magyar közösséggel. "Azok részéről, akik a jogállamiságot féltik általában, semmit sem hallottunk, ők továbbra is csak támadnak bennünket. Ők olyan jogállamot akarnak, amelyben a magyar közösségnek nincs helye. Mi nem ilyen jogállamot akarunk, hanem olyat, ahol az élők építkezhetnek, a hősi halottak pedig úgy pihenhetnek, hogy nem zaklatja őket senki” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint a történelemnek nincs vége, a történelem folytatódig. Mindig van alternatíva, és a közösségen is múlik, hogy milyen lesz a holnap és a holnapután – jelentette ki.

Az ünnepség békésen, a magyar és a székely himnuszok eléneklésével zárult.

Kapcsolódók

Kimaradt?