FRISSÍTVE - Az RMDSZ felmondta együttműködését a PSD-vel az úzvölgyi helyzet rendezéséig

FRISSÍTVE: Az RMDSZ csütörtöktől nem támogatja a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését, és a PSD-ALDE-val kötött parlamenti együttműködési megállapodást az úzvölgyi helyzet rendezéséig okafogyottnak tekinti – közölte Kelemen Hunor szövetségi elnök. „Értelmezhetetlen a kettős mérce és diszkrimináció az úzvölgyi ügyben. Nem is mondhattunk mást a megállapodásra, mint hogy itt a vége” – nyilatkozta a Maszolnak a politikus.

A csütörtökön közzétett állásfoglalásában Kelemen Hunor felidézte: hajnalban a Bákó megyei rendőrség házkutatást tartott Csíkszentmárton alpolgármesterénél és a községházán. László Antal alpolgármestert kihallgatták a Hargita megyei rendőrség csíkszeredai székhelyén.

„Történik mindez úgy, hogy a temető rongálásáért és a sírgyalázásért, illetve az etnikai feszültségkeltésért senkit sem vontak felelősségre, még csak eljárást sem indítottak a dormánfalvi polgármester ellen, aki az egész ügyet kirobbantotta” – állapította meg az RMDSZ elnöke.

Kelemen szerint a helyzet jogi értelemben világos: az úzvölgyi katonasírokra való törvénytelen ráépítkezés kimeríti a büntető törvénykönyv sírgyalázás bűncselekményére vonatkozó 383. cikkelyének előírásait, míg az azt követő provokációk a 369. cikkely szerinti gyűlöletszítás bűncselekményének fogalmát. Emellett, a dormánfalvi önkormányzat közpénzből, engedély nélkül más önkormányzat területére történt építkezése hivatali visszaélésnek számít – részletezte a politikus.

Hasonlóképpen a kormány felelőssége az RMDSZ elnöke szerint annak a leállítása, hogy az ügyben eljáró állami intézmények kettős mércét alkalmazzanak. „Sokadszorra fordul elő, hogy erdélyi magyar embereket másodrangú állampolgárként kezelnek. A kormány magatartását elfogadhatatlannak tartjuk etnikai, morális és politikai szempontból egyaránt” – közölte Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke leszögezte: a kormánytól továbbra is azt várják, állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben, és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek. „Mindezek figyelembevételével a mai naptól kezdődően nem támogatjuk a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem. A magunk részéről az együttműködési protokollumot a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintjük” – zárul Kelemen Hunor állásfoglalása.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ elnöke a Maszolnak elmondta: a döntést közölte a koalíció vezetőivel, Liviu Dragneával és Călin Popescu Tăriceanuval is. Azt nem kívánta részletezni, hogyan reagált az együttműködési megállapodás felmondásának bejelentésére a két román politikus. Szavai szerint a szövetségi elnököt a hatóságoknak az úzvölgyi ügyben alkalmazott kettős mércéje háborította fel.

„A törvénytelenséget elkövetők ellen senki nem indított eljárást, és egyszer csak megjelentek egy házkutatási paranccsal Csíkszentmártonban. Ez egyszerűen értelmezhetetlen kettős mérce és diszkrimináció. Ilyen körülmények között egyebet nem is mondhattunk a koalícióval kötött megállapodásra, csak azt, hogy itt a vége" – jelentette ki a politikus.

Így változnak a parlamenti erőviszonyok

Mint ismert, a 30 képviselővel és szenátorral rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a koalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról, és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal.

Az együttműködési megállapodás felmondása befolyásolja a parlamenti erőviszonyokat, mert a PSD-ALDE kormánykoalíció több törvényhozója átigazolt a választások óta a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párthoz. Így a képviselőházban a koalíció már csak az RMDSZ és a nem magyar kisebbi frakció támogatásával tudja elfogadni a sarkalatos törvényeket. A szenátusban a PSD-nek egyedül is többsége van.

A két ház együttes ülésén a kormánykoalíció jelenleg 240 szavazattal rendelkezik, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség. A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?