HotNews: felmondaná az RMDSZ az együttműködési megállapodását a PSD-vel

Felmondaná a 2016-os decemberi választások után megkötött parlamenti együttműködését az RMDSZ a kormánykoalíció pártjaival - írta csütörtökön a HotNews.

Az ellenzéki hírportál értesülése szerint az RMDSZ eredetileg a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokat követően akart dönteni erről, de az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány, a szövetség tisztségviselőinek meghurcolása miatt a szervezetben felerősödött az elégedetlenség.

Az RMDSZ politikusai egyrészt azt kifogásolják, hogy a koalíciós pártok nem tettek mindig eleget a konkrét megállapodásoknak, másrészt a szociáldemokratákkal folytatott együttműködést nem fogadta jól a magyar közösség, ami hátrányosan érintheti az RMDSZ választási eredményeit - írta a Hotnews. A portál emlékeztet: a belső elemzések azt mutatják, hogy az RMDSZ támogatottsága 5 százalék alá esett, és képviselet nélkül maradhat az EP-ben.

 Az MTI megkeresésére az RMDSZ elnökének sajtótanácsosa sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a Hotnews értesülését, de azt ígérte: a témáról még csütörtökön állásfoglalást tesznek közzé.

Ezek a parlamenti erőviszonyok

A PSD-ALDE kormánykoalíció több törvényhozója átigazolt a választások óta a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párthoz, így a képviselőházban a koalíció már csak az RMDSZ és a nem magyar kisebbi frakció támogatásával tudja elfogadni a sarkalatos törvényeket. A szenátusban a PSD-nek egyedül is többsége van.

A két ház együttes ülésén a kormánykoalíció jelenleg 240 szavazattal rendelkezik, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség. A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.

A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról, és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal.

Kapcsolódók

Kimaradt?