EP-választások: részvételre buzdít az EMNT, az MPP és az SZNT, hallgat az EMNP

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a részvételre, a Magyar Polgári Párt és a Székely Nemzeti Tanács az „erős magyar képviseletre” való szavazásra buzdít, a januárban még választási koalíciót javasló Erdélyi Magyar Néppárt pedig nem foglalt állást a május 26-i európai parlamenti választásokról, amelyeken az RMDSZ indított jelöltlistát. A másik két magyar párt és további két magyar szervezet képviselőit kérdeztük arról, hogy mit üzennek a magyar szavazóknak.

Részvételre buzdít az EMNT

A vasárnapi európai parlamenti választáson és az azzal egy időben tartott népszavazáson való részvételre buzdítja a szavazati joggal rendelkezőket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. „Ebben a kérdésben az EMNT elnökének, Tőkés Lászlónak a minap Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján elmondottakat tartom irányadónak: mindenki belátása szerint vegyen részt a voksoláson, és szavazzon, ahogy a lelkiismerete diktálja – nyilatkozta a Maszolnak Sándor Krisztina, az önmagát közéleti mozgalomként meghatározó EMNT ügyvezető elnöke. – Azzal a személyes véleménnyel egészítem ezt ki, hogy nagyon fontosnak tartom a részvételt, azt, hogy éljünk a szavazati jogunkkal.”

Az EP-választással egy időben tartott, a Klaus Johannis államfő által az igazságszolgáltatás függetlenségéről kezdeményezett népszavazással kapcsolatban Sándor Krisztina elmondta, hogy az EMNT vezetősége nem fogalmazott meg egységes álláspontot róla, de jómaga fontosnak tartja, „hogy ha már elmegyünk a választásra, a referendumon is szavazzunk”. „Lehet, hogy kampánycélból kezdeményezte az elnök ezt a népszavazást, de akkor is kinyilváníthatjuk a véleményünket, hogy nem akarjuk, hogy a korrupció uralja az országot, ezért támogatandónak tartom” – jelentette ki portálunknak.

MPP: szavazzanak a magyar listára

A Magyar Polgári Párt vezetősége szerint a kisebbségi jogok megsértése ellen csak úgy küzdhet az erdélyi magyar közösség, ha a „nemzetközi színtereken tudja hallatni hangját”, ezért arra kérik az erdélyi magyarokat, „hogy vegyenek részt az EP-választáson, és szavazzanak a magyar listára”.

Az MPP szerdai közleményében kifejti: (...) Elegünk van szimbólumaink szabad használatának akadályozásából, a magyar nyelv használatának korlátozásából, az oktatásban tapasztalt megkülönböztetésekből, az ártatlan magyar emberek meghurcolásából, bebörtönzéséből, az igazságszolgáltatás által alkalmazott kettős mércéből, a történelemhamisítás céljával hozott gátlástalan, gyalázatos intézkedésekből!”

A Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, Pethő István, az MPP választmányi elnöke és Csáki Attila, a háromszéki MPP-szervezet elnöke által jegyzett állásfoglalásban emlékeztetnek arra, hogy a polgári párt Vincze Lorántot, az európai őshonos kisebbségek ernyőszervezete (FUEN) elnökét, az RMDSZ EP-jelöltlistájának második helyezettjét „bízta meg azzal, hogy képviselje a nemzeti ügyeket az Európai Parlamentben”, és ehhez kérik a magyar szavazók támogatását.

Az MPP az RMDSZ-jelöltlista véglegesítése előtt egy befutónak számító helyet kért jelöltje számára (annak mintájára, hogy a 2016-os parlamenti választáson két helyet kaptak a polgári pártosok a szövetség listáján), amit az RMDSZ elfogadhatatlannak tartott. Az MPP ezért elzárkózott attól, hogy jelöltjei az RMDSZ-listán szerepeljenek, végül több tárgyalási forduló után Vincze Loránt RMDSZ-es jelölttel kötöttek együttműködési megállapodást.

Nem nyilatkozik az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt januári közleményében a három erdélyi magyar párt választási koalícióját javasolta az EP-választásokra, a befutónak számító helyek egyikére pedig akkori elnökét Szilágyi Zsoltot jelölte. A kezdeményezés végül nem talált meghallgatásra. Az RMDSZ ugyanis méltánytalannak találta mind az MPP, mind az EMNP javaslatát. A leadási határidő előtti utolsó pillanatig nyitva hagyta a listát az ötödik helytől lefelé mindkét másik magyar párt, illetve az erdélyi magyar civil társadalom esetleges jelöltjei számára, de egyik fél sem élt ezzel a lehetőséggel.

A márciusban EMNP-elnöknek választott Csomortányi István két hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja még nem döntötte el, hogy mire biztatja szavazóit az EP-választáson. A Maszol szerdán többször kereste telefonon Csomortányi Istvánt, de a pártelnök sem a hívásainkra, sem az sms-einkre nem válaszolt. Az EMNP egyik alelnöke név nélkül azt nyilatkozta portáluknak: nem kívánnak állást foglalni az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban.

SZNT: erős magyar brüsszeli képviseletre van szükség

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs emlékeztetett arra, hogy megkezdték a nemzeti régiók polgári kezdeményezést támogatók aláírások összegyűjtését. „Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, változást kell elérni az Európai Unióban, mert egy olyan Európai Bizottságban, amely az identitásukat felvállaló és az ahhoz ragaszkodó országokkal és közösségekkel szemben egy globalista állspontot képvisel, nem bízhatunk meg, hogy elfogadja és helyt ad ennek a kezdeményezésnek, hogy a nemzeti régiók védelméről európai szintű jogaszbály születhessen” – mondta a Maszolnak.

Izsák Balázs szerint az erdélyi magyarság célja az, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megfogalmazott: „a változáshoz erős magyar képviseletre van szükség Brüsszelben”, és e szerint kell szavazniuk az erdélyi magyar választóknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?