FRISSÍTVE - Úzvölgyi temetőfoglalás: kiengedték a rendőrségről Csíkszentmárton alpolgármesterét

Házkutatást tartott csütörtök hajnalban a Bákó megyei rendőrség Csíkszentmárton alpolgármesterénél és a községházán. László Antalt jelenleg a Hargita megyei rendőrség csíkszeredai székházában hallgatják ki az úzvölgyi temetőnél történtekkel kapcsolatban – számolt be Tánczos Barna szenátor a Facebook-oldalán. FRISSÍTÉS1: Csütörtök reggel összesen öt helyszínen tartottak házkutatást, és négy személyt állítottak elő ütlegelés, rongálás és lopás gyanújával  – tájékoztatta a Maszolt a Bákó megyei rendőrség szóvivője. FRISSÍTÉS2: Az alpolgármestert kiengedték a rendőrségről.

Tánczos Barna szenátor közlése szerint  a csíkszentmártoni alpolgármester családjára reggel 6 órakor törtek rá, hogy házkutatást tartsanak náluk. A politikus szerint a házkutatás alapja az a feljelentés lehet, amelyet George Simion EP-képviselőjelölt tett azután, hogy állítása szerint bántalmazták az úzvölgyi temetőben.

 

Az alpolgármestert jelenleg kihallgatják a rendőrségen. Tánczos szerint egyértelműen túlkapás a rendőrségi akció, amit „nem ma találtak ki", hanem előkészítették. Ezt támasztja alá szerinte a bíróság által korábban kiállított házkutatási parancs, ami a birtokában van. Az RMDSZ politikusa közölte, minden támogatást megadnak az alpolgármesternek, hogy megvédje igazát. „Tudjuk, hogy teljesen ártatlan, nem nyúlt egy ujjal sem senkihez" – jelentette ki.

FRISSÍTÉS1: A Bákó megyei rendőrség szóvivője, Cătălina Creţu a Maszol kérdésre közölte: a Hargita megyei rendőrséggel együttműködve öt házkutatást hajtottak végre két feljelentés nyomán Bákó és Hargita megye területén, az úzvölgyi temetőben történtekkel kapcsolatosan. Az érintett személyeket ütlegeléssel és más erőszakos cselekményekkel, rongálással és lopással gyanúsítják. Összesen négy személyt kísértek be a Hargita megyei rendőrség csíkszeredai székházába, kihallgatásuk jelenleg is zajlik.

FRISSÍTÉS2: Az alpolgármestert kiengedték a rendőrségről – tájékoztatott egy újabb Facebook-videóban Tánczos Barna. A politikus közlése szerint László Antalt másfél-két órát tartották bent, és végül nem vitték el Bákóba, mint ahogy a rendőrök előzetesen bejelentették. Tánczos tudomása szerint egyelőre a rendőrségen van az ügy, ügyészségi eljárás nem indult az alpolgármester ellen. "Egyértelmú, hogy túlkapás volt a rendőrök reggeli házkutatása" – mondta a szenátor. 

Az előzmények

Mint ismert, egy héttel ezelőtt a magát Úzvölgyi Civil Akciócsoportnak nevező társaság tagjai fekete műanyag zsákokkal takarták le a sírkertben törvénytelen módon felállított román katonai kereszteket és emlékművet. A zsákokat a temetőnél őrködő magyar civilek leszedték, de a letakart keresztekről készült felvételek kikerültek a román sajtóba. A Bákó megyei rendőrség múlt pénteken közölte: hivatalból vizsgálatot indítanak az ügyben.

A keresztek letakarása alaposan felkavarta a román nacionalisták kedélyeit. Előbb a „feketezsákos” akciót a helyszínen számon kérő George Simion európai parlamenti képviselőjelölt számolt be állítólagos bántalmazásáról, majd nacionalista román futballszurkolók akartak elindulni „bosszút állni” a helyszínre. Azóta a magyarok mellett folyamatosan érkeznek román zarándokok is a sírkerthez, állandó a rendőri jelenlét. 

Az Úzvölgyi Civil Akciócsoport tagjai azzal indokolták a román keresztek letakarását: remélik, hogy lépésük nyomán a „pártfüggetlen erdélyi magyarok” figyelemmel követik az úzvölgyi magyar katonatemető ügyét, és belekapcsolódnak ennek rendezésébe, és nem nézik nemtörődöm módjára ölbe tett kézzel, „amint a politikum ismét elhasal”. A szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben magukat  "anonim polgároknak" nevezték. Akciójuktól a katonai temető ügyét felkaroló magyar civilek nagy része és az RMDSZ is elhatárolódott.

A csoport tagjainak azonban nem sikerült megőrizniük a névtelenségüket. Egyikük felvételeket tett közzé Facebook-oldalán a „feketezsákos” akcióról. A videókat és fotókat azóta törölték a közösségi oldalról, de kikerültek a román sajtóba, és a csoport tagjainak már a nevük is ismert.

A Maszol szeretett volna interjút készíteni egyikükkel, de kérésünket elhárította, arra hivatkozva, hogy csoportjuk anonim akciót tervezett. „Ez az anonimitás a sajnálatos módon (hibás lépés, beismerjük) publikussá tett videó ellenére is az marad. A videó megjelentése egy meggondolatlan lépés volt, lekerült a netről, de sajnos későn. A csoport tagjai megbeszélték előre, hogy az akció anonim, de azt sajnos talán nem, hogy nem lesznek publikus fényképek, videók” – magyarázta válaszlevelében.

Április végén derült ki, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az első világháborús osztrák-magyar sírkertben, ahol félszáz betonkeresztet és egy emlékművet állított fel. Ezek felavatását a moldvai kisváros önkormányzata május 17-ére hirdette meg, de - miután a román hatóságok törvénytelennek nyilvánították az emlékműállításra kibocsátott építési engedélyt - Constantin Toma polgármester bejelentette, hogy elhalasztják az avatást. Az úzvölgyi katonatemetőt Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelyeként tartják számon. A temetőben 1994-ben második világháborús emlékművet is állítottak, amelynél évről évre augusztus 26-án tartanak nagyszabású megemlékezést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?