Úzvölgyi temetőfoglalás: most már román óriászászló feszít a magyar hadisírok fölött

FRISSÍTVE: Egy nagy trikolórt húztak fel ismeretlenek az úzvölgyi katonai temetőben a zászlórudakra – közölte kedd este Facebook-oldalán Borboly Csaba, aki szerdán bűnvádi panasszal fordul a hatóságokhoz emiatt.

Hargita Megye Tanácsának elnökét Gergely András csíkszentmártoni polgármester tájékoztatta arról, hogy román óriászászló feszít a magyar hadisírok fölött. A politikus értesülése szerint a trikolór elhelyezése a rendőrség és a csendőrség tudomásával történt.

„Ezt nem nézheti tétlenül sem a belügyminisztérium, sem a Bákói prefektus és tanácselnök, sem a rendőrség és a csendőrség vezetője. Felszólítjuk őket, hogy azonnal lépjenek közbe, mert törvénytelenségek sorozatával nem fedhetik el a legnagyobb törvénytelenséget, a betonkeresztek és az emlékmű elkészítését. Az említett intézmények mindegyikéhez szerdán panaszt nyújtunk be a birtokháborítástól az uszításig terjedően több büntetőjogi kategóriában” – mondta a megyei tanács elnöke.

A politikus azt sejti a háttérben, hogy Traian Băsescu volt államelnök pártját akarják az Európai Parlamentbe juttatni, vagy a szekusmúltját elfedni. „A törvényesség útját kell járnunk, más út nincs, ezt fogjuk tenni megyei szinten, és kérjük az ügyben az RMDSZ parlamenti frakcióinak segítségét” – jelentette ki Borboly Csaba.

FRISSÍTÉS1: Borboly Csaba elmondta, a megyei önkormányzat útkarbantartás végző alkalmazottai tájékoztatták arról, hogy kedd délután egy Bákó megyei rendszámú, fekete Dacia Duster állt meg a temető bejáratánál. Utasai kiszálltak, és kifeszítettek egy 4X1 méteres trikolórt a zászlótartóra. Röviddel utána megjelent a rendőrség és a csendőrség is a helyszínen, és a zászlót levették.

FRISSÍTÉS2: Kedd este Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája közleményt adott ki, amely szerint 17 óra 05 perckor a 123-as megyei úton, az „igazi” határnál munkálatokat végző utászcég alkalmazottjai értesítették az megyei önkormányzatot arról, hogy a zászlórudakra egy méterszer négy méteres óriástrikolórt feszítettek ki ismeretlenek, akik egy bukaresti rendszámú fekete Duster gépkocsival érkeztek. Ekkor szintén két csendőr és egy rendőr volt jelen.

A fekete autóval érkezők az egyik gépészt meg is kérdezték korábban, a temetőtől másfél kilométerre, Dormánfalva irányából, hogy merre van a temető, azaz nem környékbeliek lehettek. Fénykép akkor sajnos nem készült,  és a Hargita Megye Tanácsától kiérkező sajtós csak azt látta, hogy a dormánfalvi önkormányzat által törvénytelenül felállított betonkeresztek mindegyikénél vágott virágok és mécsesek voltak elhelyezve, a szintén illegálisan emelt emlékműnél pedig egy koszorú.

Borboly Csaba az esetet úgy kommentálta, hogy talán az erről szóló élő bejelentkezése is „segített” az óriászászló eltávolításában, mivel a videót „sokan láthatták”. „A provokációkat békés eszközökkel el lehet hárítani, ebben talán a gyors kommunikáció, nyilvános reakció is segített” – jelentette ki.

Az elöljáró azt is elmondta, hogy szerdán ettől függetlenül panaszt tesz a hatóságoknál az ügyben, hisz a helyszínen és környékén dolgozó emberek szavában és kiállásában bíznak, az újabb provokációkat pedig csak akkor lehet megakadályozni, ha a legkisebb esetben is azonnal kérik a törvények betartását és a felelősök számonkérését.

„Ez az eset is azt mutatja, hogy szükség van a napi jelenétre, hogy ne váljon provokáció zarándokhelyévé egy hősi halottak nyugalmát őrző temető, ahol az elhunytak jelentős része, több mint 300 ember 17 és 21 év közti fiatal volt” – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?