Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

A csíksomlyói kegyszobrot és kegytemplomot is viszontlátjuk azon az ünnepi miseruhán, amit a szentatya június elsején, a csíksomlyói szentmisén fog viselni – adta hírül a római katolikus egyházmegyék által működtetett romkat.ro portál. A ruhát Szatmárnémetiben varrták, ahonnan várhatóan a látogatást megelőző héten kerül Csíksomlyóra.

Az utolsó simításokat vasárnap végezték el a miseruhán. Tervezője és kivitelezője, a szatmári Sabău Trifu Cristina a portálnak elmondta: az eredeti tervet követve a ruha hátoldalára került a romániai pápalátogatás logója a magyar nyelvű mottóval, elől pedig a csíksomlyói kegyszobor és kegytemplom látható.

A miseruhán a sárga, barna, bordó és piros árnyalatok dominálnak. A művész a díszítést saját kezűleg készítette: selyem- és aranyszálat, nemes, finom, színes kelméket ötvözött. „Benne van a harmónia és melegség, a béke, amit a pápa hoz és sugároz a világnak, és a virágok mellett néhány tövismotívum is helyet kapott a bordó „zónában”, hiszen nem felejthetjük, nem hagyhatjuk ki és nem is tudjuk meg nem történtté tenni a szenvedést, amelyen a Csíksomlyón ünneplő nép is átment éppen hitéért vállalva az áldozatot és megpróbáltatást” – olvasható a romkat.ro beszámolójában.

Kapcsolódók

Kimaradt?