Zeteváralján készül a székelykapu Ferenc pápa látogatására

Valódi kalákában készítik azt a székelykaput, amelyet Ferenc pápa látogatása alkalmából állítanak fel a csíksomlyói Hármashalom oltár közelében. A székely szellemi örökséget szimbolizáló kaput a Hargita Megyei Tanács alintézményeként működő Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és tanulói készítik el.

A 4,48 méter hosszú és 5 méter magas székelykaput  Zeteváralján faragják. Az egyik oldala már elkészült, a napokban fordították meg és díszítik tovább a másik felét is. Nem véletlenül esett a szervezők választása arra, hogy székelykapuval fogadják a pápát és a Csíksomlyóra érkező zarándokokat. Székelyföld épített örökségének szimbolikus jelentőségű, jellegzetes építményei a kapuk, amelyek „sajátos díszítésükkel, szín-, forma- és motívumvilágukkal, felirataikkal varázsolják el a belépőket” – áll a Hargita Megyei Tanács által kibocsátott nyilatkozatban.

„Ferenc pápa csíksomlyói látogatása történelmi esemény, amikor tömegek fognak hozzánk zarándokolni, és minden téren arra készülünk, hogy méltó házigazdái legyünk az eseménynek és jó vendégfogadói az ide látogatóknak. Úgy vélem, a székely kapu felállítása Csíksomlyón híven szimbolizál majd minket, épített és szellemi örökségünket” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kapu elkészítésével kapcsolatosan.

Hargita Megye Tanácsa kiemelten kezeli az épített örökségvédelmet és a székely kapuk állapotát, a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen évek óta foglalkozik kapumentéssel, csatlakozva a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület munkájához. Európa felismerte és elismerte ennek a munkának a fontosságát, amikor 2012-ben Europa Nostra-díjjal tüntette ki néhai Kovács Piroska néprajzi gyűjtőt, a Kőlik egyesület alapítóját, a kapumentő mozgalom elindítóját.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?