Ferenc pápa Csíksomlyón: bemutatták a szektorok térképét

A szentatya csíksomlyói látogatásának újabb részleteiről tájékoztattak a szervezők csütörtökön Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. Egyebek mellett bejelentették, hogy a pápa latin nyelvű szentmiséjéhez magyar és román szinkronfordítást biztosítanak, valamint ismertették a szektorok térképét is, amely meghatározza, hogy ki honnan követheti a történelmi eseményt.

A katolikus egyházmegyék által működtetett romkat.ro hírportál beszámolója szerint Oláh Zoltán, a sajtóbizottság elnöke a liturgikus programok körüli újdonságokról elmondta: a csíksomlyói nyeregben tartott szentmisét Ferenc pápa latin nyelven celebrálja, a válaszok viszont magyarul lesznek, úgyszintén az énekek is. A szentmisén elhangzik majd a Pápai himnusz és a magyar himnusz is. Az olvasmányokat magyarul és románul olvassák fel, a hívek könyörgése magyarul, románul és németül fog elhangzani.

Ugyanakkor a sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a vatikáni liturgikus bizottság jóváhagyásával nemcsak kivetítőn lesz követhető a szentatya homíliájának fordítása, hanem Csíksomlyó lesz az egyetlen helyszín, ahol a magyar és a román szinkronfordítás is biztosítva lesz. A szervezők becslése szerint emiatt kb. 20 perccel lesz hosszabb a szertartás.

Szektorok beosztása

Három színnel (fehér, sárga, piros) jelzett szektorokat alakítanak ki. A romkat.ro hírportál tájékoztatása szerint a Hármashalom-oltárhoz legközelebb eső szektorok, a fehér és a sárga jelzésűek esetében fokozott biztonsági intézkedéseket alkalmaznak. A sárga szektorokban kapnak helyet az erdélyi hívek és a csángó-magyarok, a kissé távolabb eső, piros jelzésű szektorokban a magyarországi hívek és a háromszékiek foglalnak majd helyet.

A Maszol megkeresésére Rédai Botond érsekségi sajtóbizottsági tag megerősítette: az előzetesen regisztrált, összesen 110 ezer személy a sárga szektorban kap helyet, valamint a piros jelzésű szektor 1-es és 2-es részében. A csoportosan regisztráltak az első szektorokból követhetik a szentmisét, az egyénileg regisztrált személyek pedig a hátsóbbakból.

A tervrajz bal oldalán látható piros szektort azok számára alakították ki, akik nem regisztráltak, mert mint Rédai Botond fogalmazott, őket is szívesen látják. Ezen az oldalsó részen két nagy kivetítőt szerelnek fel, de a sárga és a fehér szektorban is lesznek kivetítők ott, ahonnan nehéz rálátni az oltárra. A fehér az úgynevezett védett szektor, itt a pápai delegáció, a papok és a meghívottak kapnak helyet, tette hozzá a sajtóbizottsági tag.

Belépőjegyek

Bodó Márta sajtóbizottsági tag a belépőjegyekről és azok kiosztási módjáról beszélt a sajtótájékoztatón. Közölte, az egyéni/családi regisztrációt végzők számára az elektronikus jegyeket május 15–20. között küldik ki e-mailben, és figyelmeztetett, hogy figyelni kell a kéretlen levelek, azaz a Spam mappát is, mert előfordulhat, hogy a levelezőrendszer kiszűri ezeket. Az elektronikus jegykiadásról értesítést tesznek közzé a pontifex.ro oldalon is, részletezte.

A nyomtatott csoportos jegyek ugyancsak a jövő héten készülnek el, és a Gyulafehérvári Főegyházmegye területén a főesperesi központokba szállítják ki. A többi egyházmegyék esetében (Temesvár, Nagyvárad és Szatmár) a püspökségekre kerülnek a jegyek, onnan kell majd a plébánosoknak/csoportvezetőknek elvenniük. A magyarországi jegyeket az MKPK (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) titkárságához szállítják, mondta.

Ajándékok Ferenc pápának

Bodó Márta arról is beszámolt, hogy a Csíki Közbirtokosságok Szövetsége, a Csíki-medence közbirtokosságainak és erdőtársulásainak legnagyobb részét tömörítő egyesület, a 2019. évi erdősítési programját Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére ajánlja fel, szimbolikus ajándékképen is a természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő szentatyának. A Közbirtokosságok Szövetsége idén 122 hektár területet erdősített összesen 646 000 csemetét ültetve el.

Mindazon további közbirtokosságok, szervezetek, plébániák és más közületek, illetve fizikai személyek, akik szeretnének hasonló felajánlást tenni, bekapcsolódhatnak az ajándékozásba, további részletekért a szervezőkkel az ajandekfa@pontifex.ro címen léphetnek kapcsolatba. A szervezők nevében Oláh Zoltán ugyanakkor felhívást intézett a plébánosokhoz és hívekhez, hogy a pápalátogatás előtt minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát egyházi területen, a templom, a plébánia udvarán, vagy más alkalmas helyen. Tegye ezt a közösség Ferenc pápa környezetvédelmet szorgalmazó tanításának fényében.

Más kezdeményezést is szívesen vesznek, amit ajándékként és a közösség megújulásaként szeretnének adományozni Róma püspökének, hangzott még el. Arra kérik a szervezők az ajándékozókat, hogy készítsenek egy rövid dokumentációt kezdeményezéseikről, egy-két fényképet és egy rövid leírást. Ezt összegyűjtik, és eljuttatják Ferenc szentatyánknak. A beszámolókat és a képeket az ajandekfa@pontifex.ro címre várják.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy már 600 önkéntest toboroztak, nekik több helyszínen felkészítőket tartanak majd. Ugyanakkor tudatták: a hétvégén Csíkszeredában szervezett Resurrexit ifjúsági zenecsoportok találkozóján bemutatták a csíksomlyói pápalátogatásra írt himnuszt is.

Kapcsolódók

Kimaradt?