Háromszéken több száz család részesült már a magyar kormány családtámogatásában

Háromszéken eddig 373 család igényelte a magyar kormány által finanszírozott anyasági támogatást és babakötvényt, számolt be Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanácselnök emlékeztetett, hogy tavaly év elejétől lehet igényelni a magyar állampolgársággal rendelkezők újszülött gyermekei számára az anyasági támogatást, amely gyerekenként 64 ezer forintot, azaz hozzávetőleg ezer lejt-, ikertestvérek esetében pedig, gyerekenként 85 000 forint, azaz hozzávetőleg 1300 lejt biztosít a magyar kormány.

Az újszülöttek számára továbbá a magyar államkincstárnál egy babakötvény számlát nyitnak, ahol a magyar kormány 42 500 forintot helyez el, amit a gyerek 18 éves koráig kamatoztatnak. Mindkét támogatás magyar állampolgár gyermek után jár, és feltétel, hogy rendelkezzen magyar anyakönyvvel, ha pedig ilyen nincs, akkor a támogatás igénylésével egyidejűleg kérelmezni lehet azt.

Tamás Sándor rámutatott, hogy az anyasági támogatásra és a babakötvényre a gyerek születését követő 6 hónapon belül kell a kérést benyújtani. Ezt Háromszéken az RMDSZ irodákban lehet iktatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?