banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Megtakarítási számlát nyit minden gyermeknek a kormány

A magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit minden gyermek számára a kormány, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövekvő gyermek számára. A 2019-ben induló "Junior Centenar" megtakarítási programról a gyulafehérvári ünnepi kihelyezett ülésén döntött csütörtökön a Dăncilă-kabinet. 

Viorica Dăncilă miniszterelnök a televíziócsatornák által élőben közvetített kormányülésen elmondta: a megtakarítási program a 18. évüket betöltő fiatalok tanulmányainak, pályakezdésének a költségeihez hivatott hozzájárulni.

"Az állam a kincstárban valamennyi 18 év alatti gyermek számára megtakarítási számlát nyit. Ebbe a gyermekek szülei vagy gyámjai fizethetnek be pénzösszegeket, és az állam egy éves díjjal járul hozzá a megtakarításhoz" - magyarázta a miniszterelnök. Mint részletezte: a szülők által befizetett legalább 1200 lejes éves összeg mellé a kormány évi 600 lejt fizet be. Az így szerzett megtakarításhoz 18 éves korában juthat hozzá a támogatott fiatal. Amint a miniszterelnök hozzátette: a támogatás adómentes, és az állam évi háromszázalékos állandó kamatot biztosít a megtakarításokra.

A csütörtökön bejelentett "Junior Centenar" programot egy későbbi sürgősségi kormányrendelettel készül elfogadni a kabinet. 

Az ellenzéki sajtó szerint ezzel a kormány megpróbál "könnyen jött" pénzösszegekhez jutni, hiszen az államkincstárban létrehozott megtakarításokhoz a fiatalok csak 18 éves korukban juthatnak hozzá. 

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?