MOGYE-ügyben szólalt fel Korodi Attila a képviselőházban

Az oktatási szaktárca nem lehet közömbös akkor, amikor a MOGYE-n az oktatási törvény értelmében létrehoznak egy angol nyelvű tanszéket, azonban - a magyar közösség jogos elvárása - a magyar anyanyelvű orvosi képzés létrehozása folyamatosan elmarad – fogalmazott hétfőn Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a parlament alsóházának plénuma előtt.

A magyar politikus arra kérte az oktatási miniszter, hogy lépjen fel és kérje számon a MOGYE vezetőségétől a törvény be nem tartását. Mint mondta, a magyar közösségnek joga van arra, hogy fiataljai magyar anyanyelven tanulják az orvostant. Ezt követően hozzátette: az orvostan oktatását nem szabad etnikai feszültségekhez kötni, hiszen az nem szolgálja a társadalom érdekeit.

A székelyföldi törvényhozó beszédében rámutatott, hogy az RMDSZ nehezményezi, hogy még mindig vannak olyan osztályok, tanintézmények, ahol nem férnek hozzá az új metodológiákhoz és a románnyelv oktatás sem zajlik mindenütt a törvény szellemében. Korodi arra kérte a szaktárca vezetőjét, hogy tegyen meg minden lépést, sürgősségi eljárásban oldja meg, hogy mindenhol egyenlő módon férjenek hozzá az oktatási metodológiákhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?