MOGYE-ügy: a helyszínen készül tájékozódni a tanügyminiszter a magyar diákok helyzetéről

Marosvásárhelyen készül tájékozódni a tanügyminiszter a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemen (MOGYTTE) belül kialakult román-magyar feszültségekről.

Ecaterina Andronescu egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva tért ki a marosvásárhelyi felsőoktatási intézmény helyzetére. Kijelentette: el fog menni Marosvásárhelyre, hogy a helyszínen tájékozódjon az egyetemen belüli feszültségekről.

"Remélem, hogy a párbeszéd és mindkét oldal megértése elvezet oda, hogy megoldják a (magyar) diákok ügyét, akik román állampolgárok, és akik felé kötelességeink vannak" - jelentette ki a miniszter arra reagálván, hogy a magyar tagozat diákjainak a vizsgajegyeit nem vezetik be az egyetem nyilvántartásába.

A miniszter elmondta: a múlt heti rektori értekezleten megkérdezte Leonard Azamfirei marosvásárhelyi rektort a vizsgáztatással kapcsolatos helyzetről, és azt a választ kapta, hogy az egyetem szenátusa fogadta el az egységes vizsgáztatás szabályait. Ecaterina Andronescu indokoltnak tartotta, hogy egy tanintézeten belül egységes vizsgafeltételek legyenek a más-más nyelven tanuló diákok számára, és kijelentette, hogy ezt a szenátus is kötelességének tartja. Hozzátette: azt nem tudja még, hogy mikor vezették be az egységes vizsgáztatást, és ismertek voltak-e az új szabályok a tanévkezdéskor. 

Ecaterina Andronescu felidézte: egy korábbi miniszteri mandátuma idején, 2012-ben az ő közvetítésével jutott egy éjszakába nyúló tárgyalás végén egyezségre az egyetem magyar tagozata és román vezetése. Úgy tudta, hogy az akkor általa is aláírt hétpontos egyezmény azóta megvalósult.

Emlékeztetett: a 2012-es tárgyalások során az volt a gond az egyetemen, hogy nem volt elég magyar oktató. Hozzátette: európai irányelv szabályozza az orvosképzést, amely azt is előírja, hogy öt orvostanhallgatóra kell egy oktatót biztosítani. Ha egyebek között ez a feltétel nem teljesül, nem ismerik el az Európai Unióban az egyetem által kibocsátott orvosi diplomákat. Szerinte elsősorban a magyar oktatók létszámhiánya tette szükségessé, hogy a gyakorlati órákat a magyar tagozaton is román nyelven tartsák. Úgy emlékezett, hogy a hét évvel ezelőtti megállapodás éppen azt a célt szolgálta, hogy a megfelelő ütemben nőjön a magyar tagozat oktatóinak a száma.

A 2012-es megállapodás a többi között azt írta elő, hogy a magyar rektorhelyettes dönthet a magyar tagozaton meghirdetendő állásokról, és a magyarokat megillető tanársegédi állásokra csakis magyarul tudó oktatókat lehet alkalmazni. A dokumentum kitért arra, hogy az egyetemi akkreditáció befejeztével magyar főtanszékek alakulnak az egyetemen. A magyar szempontból fontos kitételeknek azonban azóta sem szereztek érvényt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?