Szijjártó Bukarestben: Budapest anyagilag támogatná a MOGYE magyar karának működését

Magyarország kormányzati szinten is felléphet a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye rendezésének érdekében, ha ezt a helyi közösség igényli – mondta el csütörtökön Bukarestben Szijjártó Péter külügyminiszter az Erdélyi Magyar Televízió érdeklődésére. Magyarország kész anyagilag is támogatni egy magyar kar indítását.

A MOGYE-n kialakult helyzetre is reflektált az ETV kérdésére az Európai Unió külügyminisztereinek bukaresti értekezletén résztvevő Szijjártó Péter.  Magyarország külgazdasági és külügyminisztere elmondta, magyar közösséget képviselő RMDSZ eddig azt kérte, hogy helyben történjenek egyeztetések a kérdésről, de ha a szövetség kéri, kormányzati szinten is fellépnek az egyetemen létesítendő magyar kar érdekében, ahogy a marosvásárhelyi katolikus iskola esetében is tették. Hozzátette: az ügy rendezésének lehetőségét már fel is vetette a román félnek.

„Tárgyaltunk a román féllel a marosvásárhelyi orvosi egyetem kérdéséről is, és én felvetettem azt, hogy ahogy angol nyelvű szak elindult, magyar nyelvű szak esetében a magyar kormány, illetve a Richter támogatást tudna nyújtani a működéséhez. Kértem, hogy ezt fontolják meg, hiszen ez olyan megoldás lenne, ami azt gondolom, hogy mindkét fél számára kielégítő lehetne.”

A marosvásárhelyi egyetem román többségű szenátusa évek óta akadályozza egy magyar kar létrehozását, noha ezt törvény írja elő. Legutóbb pedig a magyar diákokat súlyosan diszkrimináló vizsgarendszerről döntöttek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?