Sógor Brüsszelben: súlyos diszkrimináció, ami a MOGYE magyar diákjaival történik

Súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti mindaz, ami a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjaival történik – erre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az Európai Parlament brüsszeli mini-plenáris ülésén.

Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a Magyarországról szóló vitában, majd napirenden kívüli felszólalásban is szóvá tette a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyét. Az EP plénumában elmondta: az európai intézmények több alkalommal is értesültek arról a példátlan helyzetről, hogy Romániában az egyik multikulturálisnak nevezett felsőoktatási intézmény, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem az egyetemi autonómiára hivatkozva 2011 óta egyszerűen nem tartja be a hatályos oktatási törvényt.

„A törvény értelmében létre kellett volna hozniuk egy magyar tannyelvű külön kart, ezt azonban folyamatosan elutasítja az egyetem román többségű szenátusa. Néhány hete angol nyelvű kart hoztak létre, ugyanezt a döntést azonban a magyar nyelvű kar kapcsán már nem tartják elfogadhatónak” – részletezte a helyzetet az erdélyi képviselő, aki szerint mindez súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti.

Sógor Csaba elmondta, a helyzet az elmúlt néhány napban sokkal rosszabbra fordult, ugyanis közvetlenül a vizsgaidőszak előtt – a magyar oktatók ellenkezésével nem törődve – a magyar hallgatók kárára változtattak a vizsgakövetelményeken. „Ez a döntés megmutatja, milyen közvetlen következményei vannak a törvény figyelmen kívül hagyásának és mennyit ér az a szabályozás, amelyet nem ültetnek gyakorlatba. Romániában számos ilyen, csak papíron létező kisebbségbarát rendelkezés van, miközben az ország azt állítja, hogy a kisebbségvédelem élharcosa” – emlékeztetett az RMDSZ EP-képviselője. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?