banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

A kormányfő is koszorút küldött – Varga Rudolf gyalui cigányvajda temetésén jártunk

Eltemették szerdán a Kolozsvár melletti Gyaluban az erdélyi roma közösség nagy tekintélyű tagját, Varga Rudolf cigányvajdát. Katonai díszsortűz nem volt, főpapi áldás és miniszterelnöki koszorú azonban igen. Lánya, Dana Varga, már a harmadik miniszterelnök mellett dolgozik tanácsadói minőségben.

Habár a csendőrség 1000 ember részvételére számított, ennél lényegesen kevesebben vettek részt a gyalui cigányvajda, Varga Rudolf szerdai temetésén a Kolozsvár melletti Gyaluban. Az esemény már napokkal korábban indulatokat gerjesztett a községben, mivel családja ragaszkodott hozzá, hogy az elhunytat a községi temető bejáratának és ravatalozójának közvetlen közelében temessék el, egy olyan parcellában, ahol világháborús halottak nyugszanak. Az önkormányzati testület a kérést elutasította, ennek ellenére Varga Rudolfot a hozzátartók által kiszemelt helyen hantolták el.

A leggazdagabb és legbefolyásosabb gyaluinak tartott cigányvajda búcsúztatása Kusturica filmjeinek világát idéző hangulatban folyt. A két, ízléstelen, de annál terebélyesebb emeletes ház által határolt udvarra széles vörös szőnyeges vonulhattak be mindazok, akik végső búcsút szerettek volna venni az elhunyttól.

A belépőkre többszörös életnagyságban, a Jockey Ewing öltözködési stílusát idéző fehér zakóban és fehér cowboy kalapban mosolygott le a megboldogult, az egyik épület emeletéről lelógatott molinókról. A rend fenntartására egy őrző-védő cég tucatnyi biztonsági embere volt hivatott, de a hatóságok is mozgósítottak két rohamkocsinyi csendőrt. A fokozott készültséget állítólag az is indokolta: a család tartott tőle, a temetést megzavarhatják egy másik helyi roma klán tagjai, akikkel évtizedek óta ellenséges a viszonyuk.

A gyászszertartást négyfős papi különítmény celebrálta, élén Andrei Andreicuț kolozsvári mitropolitával. Varga Rudolfot markában nagycímletű bankókkal fektettek a ravatalra, nyitott koporsóját piros-sárga-kék logogóba burkolták, amire a romák piros kerékkel díszített, kék-zöld zászlója került. A közeli családtagok néha már hisztérikusnak tűnő zokogással és groteszkbe hajló felkiáltásokkal, mint például, Egész Románia szeretett téged!, búcsúztak a családfőtől.

A szűkebb rokonságból kitűnt visszafogottságával Dana Varga, aki Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója, és korábban ugyanazon funkciót töltötte be Victor Ponta és Călin Popescu Tăriceanu mellett. A kegyelet virágai között a díszhely természetesen az aktuális kormányfő által küldött koszorúnak jutott. A halotti menet rezesbandával vonult a családi rezidenciától a temetőig. Rossz nyelvek szerint a család katonai díszsortüzet is szeretett volna az elhunytnak, amiből azonban nem lett semmi.

Kilenc kiló aranyat perelt vissza az államtól

Varga Rudolfot a gyaluiak általában Rudiként emlegették, közvetlen, gazdagsága ellenére nem fennhéjazó emberként ismerték. A kommunista hatóságok 13 kiló aranyat koboztak el tőle annak idején, a rendszerváltást követően közel 9 kilót peres úton visszaszerzett.

A községháza szociális osztálya két korábbi munkatársának elmondása szerint közismert gazdagsága ellenére a vajda évről-évre fűtési támogatást igényelt és kapott is, mivel papíron semmiféle vagyona nem volt. Hivatalosan betegnyugdíjasként élte napjait, állítólagos súlyos szembetegsége azonban nem volt akadálya annak, hogy jogosítvánnyal rendelkezzen, s rendszeresen vezesse jobb oldali kormányos Mercedes-Benz gépkocsiját. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?