Húsvét: túl fiatalok az erdélyi bárányok

Várhatóan román vidékről érkező juhászok fogják megtölteni a húsvéti piacot az erdélyi városokban. Sem Maros, sem Kolozs megyében nem vágnak bárányt a gazdák szerda előtt arra hivatkozva, hogy túl fiatalok az állatok. A maszol.ro a húsvéti áraknak nézett utána.

Kolozsváron a legdrágább a tojás

A maszol.ro által megvizsgált települések – Kolozsvár, Marosvásárhely és Csíkszereda – közül Kolozsváron a legdrágább a tojás. A szokásos húsvéti drágulások már a múlt héttől érvényben vannak a kincses városban: míg korább 40-50 baniért árulták, mára már 70 banira ugrott a tojás ára, de egyre több kofa 1 lejt is elkér a piacon darabjáért.husvet

Marosvásárhelyen a tojás olcsó: 30 és 40 bani között árulják darabját. Csíkszeredában a piacon árult házi tojás olcsóbb, mint az üzleti: 65-70 baniért árulják darabját a kofák. A piacon megjelent a gyimesi írott tojás is, ennek darabja három lej.

Még túl fiatalok a bárányok

Sem Maros, sem Kolozs megyében nem vágnak bárányt a gazdák szerda előtt arra hivatkozva, hogy túl fiatalok az állatok. Szerintük román vidékről érkező juhászok fogják megtölteni a húsvéti piacot, ahol egyszerre több tíz bárányt el tudnak választani az anyajuhtól. „Mi leghamarabb április közepén-végén vágjuk le őket, élő súlyban 17 lejt kérünk értük" – magyarázta egy magyarkapusi gazda, akinek öt báránykát ellettek idén a juhok, de mint elmondta, akkora időeltolódással, hogy kénytelenek várni a vágással, míg mindegyik állat „felgyarapodik annyira, hogy húsa is legyen".

A mészárszékekben Marosvásárhelyen és Kolozsváron is 30 és 33 lej között ingadoznak a bárány kilójának ára, viszont alig 4-5 fél bárányt hoznak naponta mindkét megyében. „Így is megveszem, mert ki tudja, vajon a hét végéig még lesz-e" – magyarázta a maszol.ro-nak egy marosvásárhelyi hölgy, aki egy fél bárányért csaknem 140 lejt fizetett.husvet3

Húsvéti sonkával pedig a megye két nagyobb farmja látja el a lakosságot. „Nem divat már Magyarországról hordani a sonkát, ott vegyszerekkel füstölik, mi pedig hagyományosan szeretjük" – mondta egy asszony, aki a hazai sonkának kilójáért 32 lejt fizetett.

Csíkszeredában talán szerdától kezdi el a bárányhúst árulni egy Csík-környéki termelő, aki a városi piaccsarnokban bérel helyet. Mint elmondta, még nagyon picik a bárányok, akkor érdemes levágni, ha egy fél bárány súlya eléri a három kilót. Valószínűleg 28-30 lej között mozog majd a bárány kilója.

Eddig két ideiglenes vágópontra kértek működési engedélyt Hargita megyében, egyet Sófalván, egyet a Kászonokban, közölte megkeresésünkre Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője. Mivel az ideiglenes vágópontoknak minimális feltételeknek kell eleget tenniük, a kérvényezők valószínűleg meg is kapják a működési engedélyt.sonka

A piaci helyi termelők standjainál a házi füstölt sonka kilója 29 és 34 lej között mozog Csíkszeredában. A csíkszeredai Sz. Pista bácsi lapunknak elmondta, csakis feketén vásárolja meg a húsvéti asztalra valót, hisz olcsóbb is, jobb is. „Bárányt feketén veszünk egy ismerőstől, mert olcsóbb: 20-25 lejbe adja kilaját, de a házitojást szintén feketén, mert a feleségemmel festjük és a lepecsételt tojás rosszul néz ki festve" – magyarázta lapunknak. Mint elmondta, a feketén vásárolt termékek általában finomabbak is, főleg, ha ismerik is a nénikét, bácsikát, akinek a háztáji termékeit vásárolják.

A legigazibb a „titkos" házi termék

A tapasztalat azt mutatja, a nyers hús feldolgozásában már a közepes gazdaságoknál szerepet kapnak az adalékfűszerek, tartósítók, színezők és „divat-ízek", ha már fajtánkként tíz-tizenöt állatnál nagyobb gazdaságról van szó. Emiatt számos kolozsvári lakos az eldugott, házi vállalkozásokat keresi, inkább a feketepiaci kereskedelmet éltetve, hiszen az élelmiszerek jó minősége felülmúlja bármelyik üzletlánc vagy kiskereskedés készítményeit, a már ismert forrásban pedig megbíznak a vásárlók.

Egy, a neve elhallgatását kérő kolozsvári hentes immár harminc éve heti rendszerességgel vág két-két disznót rendelésre. A böllér házilag állítja elő a finomabbnál finomabb hagyományos termékeket, ráadásul olcsóbban adja az árut, mint a húsüzletek. Mint elmondta, a karajnak kilóját nála 22 lejben lehet megvásárolni, a füstölt kolbászét és a húsvéti sonkáét pedig 25 lejben. Az ázaléknak kilója 12 lejbe kerül. Az idei húsvétra már két hete nem tud újabb rendelést felvenni, annyian jelentkeztek a finomságokra. A hentes a környező falvakból, Magyarszovátról, Nádaskóródról és más településekről vásárolja fel a feldolgozásra szánt élő disznót: csakis a kövérebb, szigorúan tisztán tartott állatokat, melyeknek húsát állatorvosnál bevizsgáltatja feldolgozás előtt. Bár óvatosságból soha nem reklámozta magát a harminc év alatt, a rendelések száma egyre nagyobb.

„Milyen kockázat van abban, ha egy olyan tehén tejét isszuk, amihez akár naponta kijárhatunk megnézni, hogy milyen körülmények között él? És mennyivel jobb az üzleti tej, pláne mikor a sajtó is tele van rémhírekkel, hogy fertőzött? Kérdem én, hány liter fertőzött tejet iszunk meg vagy húst eszünk meg az üzleti polcokról úgy, hogy nem is tudunk róla?" – halmozott el kérdésáradatával E. Károly kolozsvári, megrögzött őstermelői vásárló, amikor arról faggattuk, miért részesíti előnyben a házi termékeket. Hozzátette, csakis abban a falusi gazdában bízik meg, aki nem eladásra neveli és gondozza az állatokat, hanem saját felhasználásra, és a túltermeléséből osztozik másokkal, természetesen pénzért.

Házi kenyeret, kalácsot például úton-útfélen kínálnak a pékségek Kolozsváron, ám ezek közül egyetlen egy pékség kínál valódi házikenyeret, a Maros megyei egrestői pékség, amelynek tavalytól Kolozsváron is működik négy üzlete. Náluk a kenyérnek kilója 5 lej alatt van, krumplis kenyeret, bajor kenyeret, parasztkenyeret, félbarnát és fehéret árusítanak a számtalan saját készítésű péksütemény mellett. Házilag készült kenyeret Kolozsváron egy közeli faluban is sütnek rendelésre, ám a vállalkozást óvatosságból akkora titokzatosság övezi, hogy csak néhány kolozsvári személy rendelkezik a pék telefonszámával, aki hetente három alkalommal szállít friss kenyeret a városba, ünnepekkor kalácsot is. A kenyér ára nála 5 lej kilónként.

Kimaradt?