USR: Liviu Dragnea éppen kirúgta az ellene eljáró ügyészt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt kéri a Nép Ügyvédjétől, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az igazságszolgáltatás törvényeit módosító sürgősségi kormányrendeletet - jelentette be szerdán Dan Barna, az USR elnöke.

„Egyszerűen és plasztikusan fogalmazva ez történik: Liviu Dragnea éppen kirúgta az Országos Korrupcióellenes Ügyészségtől (DNA) azt az ügyészt, aki eljár ellene a TelDrum ügyben. Ez nem maradhat így, ez a rendelet térdre kényszeríti a DNA-t. Emiatt az USR képviselői a plenáris ülés után egyenesen a Nép Ügyvédjéhez mennek, és kérik, hogy támadja meg ezt a jogszabályt, mert számos alkotmányellenes elemet tartalmaz” - nyilatkozta Dan Barna a parlamentben.

A pártelnök szerint ezzel a sürgősségi rendelettel a DNA, amelynek létrehozása a Románia uniós csatlakozási szerződésének alapvető eleme volt, az igazságügyi miniszternek kiszolgáltatott intézménnyé válik, de működésképtelen is lesz, ha az itt dolgozó fiatal, aktív ügyészeknek, akik az augusztus 10-ei tüntetés ügyében is nyomoznak, vissza kell térniük az alacsonyabb szintű ügyészségekre. „Ez elfogadhatatlan, ez egy támadás az igazságszolgáltatás stabilitása ellen” – mondta Barna.

Mint ismert, a DNA-nál azért okozhat működési zavart a sürgősségi kormányrendelet, mert az eddigi nyolcról tíz évre növeli a korrupcióellenes ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot. Az ellenzéki média számításai szerint ennek a követelménynek legalább negyven ügyész nem felel meg, köztük az az Alexandra Lăncrănjan, aki Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök két legújabb bűnvádi eljárását vezeti.

A sürgősségi kormányrendelet azt is előírja, hogy a DNA-ba csak felvételi vizsgával lehet bekerülni, de ilyen vizsgát a jellegi ügyészek egyike sem tett. Egyes médiumok és ellenzéki politikusok ezt úgy értelmezték, hogy a sürgősségi rendelet teljességgel megbénítja a korrupcióellenes ügyészséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?