Szétverte a DNA-t a kormány sürgősségi rendelete?

Súlyos zavarokat okoz a vádhatóságok – elsősorban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – működésében az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet, amely kedd délután jelent meg a Hivatalos Közlönyben – jelentette ki a legfőbb ügyész.

Augustin Lazăr közölte, a rendelet egyes előírásai az alkotmányba ütközhetnek, ezért elemzik annak a lehetőségét, hogy felkérjék a Nép Ügyvédjét: támadja meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon. Korábban a legfőbb ügyész arról beszélt, hogy a rendeletbe foglaltak kihatással vannak olyan, jelenleg kivizsgálás alatt álló, fontos és összetett ügyekre, mint az 1989-es forradalommal vagy az augusztus 10-i, bukaresti tüntetéssel kapcsolatos dosszié.

Cătălin Predoiu volt igazságügyi miniszter szerint a sürgősségi rendelet miatt gyakorlatilag bezárhat a DNA. Ennek oka, hogy a jogszabály 7-ik cikkelye szerint a legfőbb ügyészségen, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen, illetve a korrupcióellenes ügyészségen csak olyan ügyészek dolgozhatnak, akik megfelelnek az ügyészek és bírák jogállásáról szóló, nemrégiben módosított törvényben megszabott feltételeknek. Ezek szerint versenyvizsgán kellett volna elnyerniük állásukat, nem egy egyszerű interjú nyomán, ahogyan a DNA jelenlegi ügyészei posztjukhoz jutottak.

Problémát okozhat a DNA-nak a sürgősségi rendeletnek az az előírása is, amely szerint nem 8, hanem legalább 10 éves szakmai tapasztalatra lesz szüksége egy ügyésznek ahhoz, hogy a korrupcióellenes ügyészségen dolgozhasson. Így például az úgynevezett TelDrum-ügyben a Liviu Dragnea elleni bűnvádi eljárást kezdeményező fiatal ügyésznek is távoznia kellene a vádhatóságtól.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?