„Harapégés” a háromszéki gomba a nemzetközi gombászkongresszuson

Ezen a héten Bálványosfürdőn tartják a 36. nemzetközi gombászkongresszust. Háromszék első alkalommal ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak, amelyet közösen szervez a László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa. A kongresszus a mikológiát magas szinten művelőket tömöríti, a bálványosi helyszínnel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a székelyföldi gombavilág-tudástárát és eddigi a szakirodalmát bővítsék, különösen, hogy van olyan gomba, amely csak Háromszéken található.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök kifejtette: „büszkék vagyunk arra, hogy van olyan gombafaj, amelyet csak itt ismernek, ez a harapégés vagy harapégtegomba, amelyet csak ezen a vidéken ismernek és ínyencségnek tartják”. A házigazda szerepét betöltő Zsigmond Győző, a László Kálmán Gombászegyesület elnöke, elmondta: a kongresszus programja terepmunkából és elméleti előadásokból tevődik össze, amelyek kapcsolódnak a Bálványos környékén megtett túrák alkalmával talált gombákhoz.

A nemzetközi találkozót évente egy alkalommal szervezik meg, mindig más országban. Idén október 14. és 20. között a háromszéki Bálványosfürdő ad otthont a rendezvénynek. A nemzetközi gombászkongresszusra közel 100 szakember jelentkezett be, harmincan magyar nyelvterületekről, hetvenen pedig Németországból, Franciaországból, Svájcból, Olaszországból és Csehországból érkeztek.

Az egyhetes nemzetközi esemény célja Románia középső tájainak és nagygombavilágának bemutatása, témája a pókhálósgombák nemzetségéhez tartozó és azonosítható fajainak feltérképezése.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?