Legyünk óvatosak a gombákkal

Az esős időjárás kedvez a gombák növekedésének, érdemes azonban vigyázni, milyen gombát és hogyan fogyasztunk. A gombamérgezések megelőzése érdekében érdemes megfogadni a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tanácsait.

Lehetőség szerint ellenőrzött helyről, vagy engedéllyel rendelkező kereskedőtől vásároljunk gombát. Ne vásároljunk amatőr gombászoktól vagy utcai árusoktól, s alapos ismeretek esetleg  bevizsgáltatás nélkül mi se szedjünk gombát az erdőkben vagy legelőkön.

Tévhit, hogy a sütés vagy főzés ártalmatlanítja a gombamérget, a gomba toxinjai ugyanis nem semmisülnek meg magasabb hőmérsékleten. Ha megváltozik a hagyma, fokhagyma petrezselyem vagy ezüstkanál színe, az nem jelenti a toxin hiányát. Tévhit az is, hogy a bogarak rágta gombák nem veszélyesek az emberre, mivel a rovarok és emberek anyagcseréje különbözik. A legtöbb gombamérgezést az okozza, hogy a hasonló kinézetű mérgező és ehető gombákat keveri valaki össze.

Tünetek

A közegészségügyiek arra figyelmeztetnek, hogy az alábbiakban felsorolt tünetek megjelenésekor ajánlatos bemenni a sürgősségi osztályokra, vagy mentőt hívni.

A gombamérgezés tünetei az elfogyasztott gomba fajtájától függően 15 perc, de akár 12 óra múlva is jelentkezhetnek. Az émelygés, hányás, emésztési zavar, vérnyomás csökkenése, hallucináció, idegrendszeri zavarok mind lehetnek a mérgezés tünetei, akárcsak az erős nyáladzás vagy könnyezés, a pupillák beszűkülése, hasi fájdalmak, verejtékezés és a pulzus lassulása. A súlyosabb gombamérgezés akár halálos kimenetelű is lehet, mivel máj- és veseelégtelenséget, illetve kómát okozhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?