Tanfelügyelő: „reméljük, hogy hétfőtől visszaáll a normalitás”

Ismét magyar tanítók oktathatják a román nyelvet az elemi osztályokban – döntött csütörtökön a kormány azáltal, hogy sürgősségi kormányrendelettel eltörölte a kisebbségek felháborodását kiváltó jogszabályt. Vannak azonban megyék, iskolák, ahol az elmúlt hetekben már romántanárok jártak be az osztályokba, és van, ahol nem sikerült szaktanárt találni, és minden maradt a régiben. Tanfelügyelőket kérdeztünk a további lépésekről.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak elmondta, egyelőre várják, hogy a vitatott előírást hatálytalanító sürgősségi kormányrendelet megjelenjen a Hivatalos Közlönyben, a szükséges intézkedéseket majd csak ezután hozzák meg. Leszögezte: reméli, hogy hétfőtől visszaáll a normalitás, ugyanis vannak iskolák, ahol az elmúlt hetekben egyáltalán nem voltak megtartva a románórák.

„Biztos, hogy vissza kell hívni azokat a romántanárokat, akik elvállalták az elemiseket, és így jött ki a normájuk. Ott, ahol órabérért vállalták, egyszerű a dolog, mert ők megmaradnak a 18 órával és nem lesznek meg a plusz órák. Százalékot nem tudok mondani, de Kolozs megyében a nagy része így volt megoldva, nagyon sok ilyen példánk van, hogy 22–26 órával is tanítottak a tanárok az elmúlt hetekben. A probléma azokkal lesz, akik elvállalták, és így jutottak katedrához” – részletezte Török Zoltán a fennálló helyzetet.

Van iskola, ahol egyetlen románórát sem tartottak

A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes tájékozatott: vannak iskolák, ahol az idei tanévben egyáltalán nem tartottak románórákat, mert a magyar tanító nem tarthatta meg, romántanárok nem jelentkeztek, és Kolozs megyében egy román tanító sem vállalt órákat szakképzetlen fizetésért. „A legfontosabb az, hogy hétfőtől minden gyerek részt tudjon venni a románórákon, mert az nem kis lemaradás, ahol nem tartottak egyetlen egy órát sem” – összegzett Török Zoltán.

Mint ismert, a románnyelv-oktatásra vonatkozó jogszabály gyakorlatba ültetésének részleteit egy miniszteri körlevél ismertette. A tanfelügyelőségekkel közölt útmutató egyáltalán nem számolt azzal a lehetőséggel, hogy a magyar tanítók is oktathassák a román nyelvet. A szaktanárok mellett egyedül a román tagozaton oktató román tanítóknak adott lehetőséget arra, hogy a kisebbségi nyelven tanuló elemi osztályokban elvállalja ezeket az órákat, de ez esetben szakképzetlenekként fizették meg őket.

Hargita megyében nem neveztek ki szaktanárokat

Görbe Péter Hargita megyei tanfelügyelő portálunknak elmondta, bár az állásokat kihirdették, az elmúlt időszakban egy szaktanárt sem neveztek ki a rendeletnek megfelelően, továbbra is a magyar tanítók oktatják a románórákat. Rámutatott, a jogszabály eltörlése után Hargita megyében minden ugyanígy megy tovább, most már törvényesen is.

„Kis figyelmeztetés is volt ez számunkra, hiszen a gyerekeknek, diákoknak sem könnyű bizonyítani stresszhelyzetben. Arra tanítjuk őket, hogy mutassák meg mindazt, amit tudnak, ne féljenek megszólalni, kiállni meglévő tudásukkal. Ez nem csak a tanulók számára lehet nehéz, ugyanígy vannak vele a felnőttek is” – vonta le a tanulságokat Görbe Péter.

Információink szerint az Arad megyei tanfelügyelőségen még csak a sajtóból értesültek a cikkely eltörléséről, várják, hogy kapjanak egy hivatalos értesítést a minisztériumtól, addig semmilyen intézkedést nem hoznak. Mint arról korábban írtunk, Arad megyében szinte minden érintett iskolában kinevezték a romántanárokat, az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban például bukaresti tanár foglalta el az állást.

Legkésőbb hétfőn lép hatályba a sürgősségi rendelet. Kovács Irén kisebbségi oktatásért felelős államtitkár tájékoztatott: a pénteki nap folyamán, de várhatóan legkésőbb hétfőn megjelenik a Hivatalos Közlönyben az a csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet, amely hatályon kívül helyezi a magyar diákokat hátrányosan érintő előírást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?