Románnyelv-oktatás: legkésőbb hétfőn lép hatályba a sürgősségi rendelet

A pénteki nap folyamán, de várhatóan legkésőbb hétfőn megjelenik a Hivatalos Közlönyben az a csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet, amely hatályon kívül helyezi a magyar diákokat hátrányosan érintő előírást – tájékoztatta a Maszolt a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.

Kovács Irén elmondta, a sürgősségi rendelet hatályba lépése után a román nyelv és irodalom tantárgyat újra a tanítóink fogják tanítani az elemi osztályokban. „Továbbra is állítjuk, hogy nagyon jó szakembereink vannak, felkészült tanítóink, akiknek a román nyelvtudását nem lehet kétségbe vonni” – jelentette ki.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a kormány belátta a volt oktatási miniszter tévedését, és elismerte, hogy Valentin Popa döntése szakmailag megalapozatlan és meggondolatlan volt. „A kormány tehát elfogadta a magyar gyermekek és szülők, a szakma, az RMDSZ és a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság érveit” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy a hamarosan hatályba lépő sürgősségi rendelet alkalmazásáról kapnak-e a megyei tanfelügyelőségek útmutatót, Kovács Irén elmondta, hogy erről még nem volt egyeztetés a minisztériumban. Arra a felvetésünkre, hogy több megyében versenyvizsgát követően már el is foglalták a posztjukat a magyar elemi iskolásokat oktató román szaktanárok, az államtitkár leszögezte: ezek a pedagógusok nem címzetes tanárként kaptak katedrát.

„A 9-es kormányrendelet augusztus 23-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ezt követően szeptember 7-én, a vakáció utolsó napján a minisztérium szétküldött a tanfelügyelőségeknek egy átiratot, amelyben úgymond szabályozták ennek gyakorlatba tételét, ami sajnos, még diszkriminatívabb volt, mint maga a rendelet szövege. E dátumot követően kezdődött el bizonyos megyékben az órák leosztása. Ebben az időszakban a pedagógusok mobilitásának módszertana nem teszi lehetővé a katedrák elfoglalását címzetes tanárként, ezért csak meghatározott időszakra osztották ki ezeket az órákat” – magyarázta az államtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?