Kelemen Hunor Valentin Popa lemondásáról: „Nekünk az a fontos, hogy a problémát megoldjuk”

Csütörtök délutáni ülésen hatálytalanítani készül a kormány a románnyelv-oktatásos rendelet kisebbségek tiltakozását kiváltó előírását. Az oktatási miniszter ezzel nem értett egyet, ezért mondott le – nyilatkozta a Maszolnak az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunort a Valentin Popa távozása után előállt helyzetről kérdeztük. A politikus emlékeztetett: az RMDSZ azt kérte a minisztertől, hogy vonja vissza románnyelv-oktatásos rendelet vitatott előírását. „Erre ő nem volt hajlandó, közölte, hogy inkább lemond” – nyilatkozta a szövetségi elnök.

A politikus tájékoztatása szerint az előírást hatálytalanító sürgősségi rendelet szövege már napok óta elkészült, de Valentin Popa nem volt hajlandó ezt felvállalni. „Nekünk az a fontos, hogy a problémát megoldjuk. Ha ezt csak a miniszter lemondásával lehetett megoldani, részünkről rendben van” – fogalmazott Kelemen, hozzátéve, hogy tudomása szerint a sürgősségi rendelet a kormány csütörtöki ülésének napirendjén szerepel.

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ sikerének tekinti-e Valentin Popa távozását, a szövetségi elnök kijelentette: „nem akarok győzelmi ünnepet tartani, mert ez a történet nem erről szól”. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az RMDSZ két vitatott döntése miatt konfliktusba került a miniszterrel. „Azért kértük a leváltását, mert a bizalmunk iránta teljesen megszűnt” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

Kimaradt?