Ellentámadásban a távozó miniszter: „A Hargita megyei diákok köszönni sem tudnak románul”

A Hargita megyei diákok még köszönni sem tudnak románul; ő csak ezen a tarthatatlan helyzeten akart változtatni, de nem hagyták – közölte a sajtónak szétküldött állásfoglalásában Valentin Popa volt oktatási miniszter, néhány órával a lemondása bejelentése után. A politikus azzal fenyegetőzött, hogy a parlament visszavonhatja a románnyelv-oktatásos előírást hatálytalanító, csütörtökön elfogadott rendeletet.

Állásfoglalásában Valentin Popa leszögezte: „nem képezheti alku tárgyát”, hogy Románia hivatalos nyelve a román. Szerinte az ország nyelvét minden gyereknek ismernie kell, mert csak így van esélyük a boldogulásra.

A volt miniszter fenntartja, hogy a román nyelv oktatása a kisebbségi diákok számára az elemi osztályokban nem lehet a tanítók monopóliuma. Szerinte az RMDSZ „politikai okokból” kérte annak a – Valentin Popa által kezdeményezett – előírásnak az eltörlését, amely szerint az ország hivatalos nyelvét szaktanároknak kell oktatniuk.

A politikus felidézte: részt vett idén a csíkszeredai tanévnyitón, és azt tapasztalta, hogy a Hargita megyei diákok még köszönni sem tudnak románul. „Bementem több ötödik és hatodik osztályba, próbáltam románul társalogni a tanulókkal, de nem sikerült. Amikor elköszöntem tőlük, csak úgy voltak képesek köszönni, hogy elismételték a tanárnőjük román szavait. Ezek a diákok a tantervnek megfelelően öt vagy hat éven keresztül tanultak románul, hetente négy órát, amelyekért a tanítóknak bérpótlékot fizetett a román állam. A romántudásuk szintje mégis szinte nullával egyenlő” – vélekedett Popa.

A volt miniszter emlékezetett arra, hogy az általa kezdeményezett románnyelv-oktatásos előírást hatálytalanító sürgősségi rendeletet a parlamentnek is el kell később fogadnia. Felszólította a képviselőket és a szenátorokat, hogy a  szavazás előtt látogassanak meg néhány Hargita megyei iskolát.

Kapcsolódók

Kimaradt?