Jubilál a madéfalvi Hagymafesztivál

Megkezdődött Madéfalván az idén tizedik alkalommal megszervezett Hagymafesztivál. A szeptember 16-ig tartó rendezvénysorozaton számos kulturális, hagyományőrző és színes programmal várják az érdeklődőket. A fesztivál központi eseményeit mostantól új helyszínen, a Siculicidium-műemlék mögötti téren tartják.

Csibi József polgármester portálunknak elmondta, azért esett az új helyszínre a választásuk, mert így kevésbé körülményes a fesztivál megközelítése, mint korábban volt a focipályán. Véleménye szerint így is elegendő tér adódik a programok zavartalan lebonyolítására. A fesztivállal párhuzamosan a kívül-belül megújult kultúrotthont is felavatják, kedden 14 órától például Hargita Megye Tanácsának kihelyezett tanácsülését tartják meg az épületben.

A program rendhagyó részét képezi, hogy idén három nap alatt több koncerten is tombolhatnak az arra vágyók, nemcsak vasárnap, hanem már szombaton, 15-én is, amikor dzsesszdélutánt tartanak az Ineffable zenekarral, amelyet a Dynamic együttes követ a színpadon.

„Igyekeztünk minél színesebb és változatosabb programokat szervezni, amelyhez nagyban hozzájárult, hogy az idén már távolabbi helyekről, vidékekről is érkeznek hozzánk fellépők, táncegyüttesek, akik nagyban hozzájárulnak a fesztivál színesebbé tételéhez. Mindezzel igyekszünk megmutatni azt is, hogy mi mindenre képes egy kis kulturális közösség, ha van összefogás, kommunikáció és kemény munka, hogy évről évre emelhessük a fesztivál színvonalát” – nyilatkozta a polgármester.

Legendárium-rajzfilmvetítés

Legendárium-rajzfilmeket is vetítettek a Hagymafesztiválon hétfőn. A civil kezdeményezésként indult projekt célja, hogy összegyűjtse és átadja a gyerekeknek Székelyföld örökségét, játékos módon. A hétfőn 11 órától kezdődő programon a Babba Mária, Szőrmanó és Tűzpatkó kalandjaival ismerkedhettek meg a kicsik, amelyek nemcsak mondák, hanem leckék is egyben, tele ősi igazságokkal.

A programon közel 350 résztvevő volt jelen, akik így kalandozva emlékezhettek a múltra, s tekinthettek a jövőbe is. A rajzfilmesített legendák növekvő népszerűségnek örvendenek, hiánypótló jellegük megmutatkozik a mindennapokban, hiszen a magyarok lakta térségek mondáit, meséit gyűjti össze és mutatja be. Ezzel viszont közel sem ért véget a szórakozás és a játék a kicsik számára, hiszen lehetőségük volt bábszínház megtekintésére, kézműveskedésre, élőzenés koncerteken és táncházon való részvételre is. Este 19 órától Komolyzene est veszi kezdetét, ahol Ványolós András, Ványolós Orsolya, Cseh Izabella és Lázár Zsombor lép fel.

Hagymás ételek és tánc minden mennyiségben

A fesztivál leglényegesebb része a vasárnapra tervezett gasztronómiai program, a Hagymás ételek főzőversenye, amely a hagyományos és rendhagyó hagymás ételek kultúráját mutatja be az érdeklődőknek, illetve kóstolásra ad lehetőséget, hogy lássák, a hagyma nem csak a salátában finom.

Csütörtökön a megújult fellép a madéfalvi Mereklye Néptáncegyüttes is, akik az megújult kultúrotthon színpadán mutatják be Két év – számadás témájú előadásukat, megújult fény és hangtechnikákkal.  Továbbá lesz kézműves foglalkozás, kutyás bemutató, táncház, hagyományőrző és kulturális esemény, tornák, amelyen önkormányzatok, Hargita Megye Tanácsának tagjai és a környező falvak vezetői mutatják be tudásukat a sport terén.

A rendhagyó és megújuló fesztivál vasárnapig tart, színes és kulturális programokban továbbra sem lesz hiány, pörögnek az események, a programok, s a csizmák is a ropogós új padlón. A szervezők nagy szeretettel várnak mindenkit, aki belekóstolna a kultúrába, a szórakozásba, na meg a frissen megfőtt hagymás ételekbe is.

Kapcsolódók

Kimaradt?