Minden a hagymáról szól egy hétig Madéfalván

Különleges eseménnyel egészül ki idéntől a kilenc éves múltra visszatekintő Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál. A rendezvénysorozat idei fénypontja az augusztus 27-én, vasárnap zajló Hagymás Ételek Főzőversenye lesz – tájékoztatták a sajtót szerda délelőtt.

„Az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódóan szentmisével kezdődik az egy héten át tartó fesztivál, amelyen megáldjuk Madéfalva kenyerét, így kapcsolódunk be a Magyarországról elindult Nemzet Kenyere mozgalomba” – beszélt a rendezvény indítómozzanatáról Csibi József polgármester.

A fesztivál programjának részeként egész jövő héten a madéfalvi menedékházban tartanak különböző oktató és szórakoztató foglalkozásokat a gyermekeknek a Hagyományőrző és Közösségfejlesztő Gyerektáborban. De lesz labdarúgótorna is az alcsíki, a felcsíki községek, Csíkszereda és Gyegyerószentmiklós önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa csapatai számára.

Augusztus 24-én, csütörtökön Erőss Zsolt emlékére kopjafát avatnak Mogyoród testvértelepüléssel közösen. A hegymászónak ugyanis vannak madéfalvi kötődései, illetve Erőss Zsolt Mogyoródon élt.

A népzene és néptánc iránt érdeklődőket is várják a Hagymabálba szintén csütörtökön, amelyet Csíkrákoson a Vándorszékely Panzió rendezvénysátrában tartanak meg. A talpalávalót a Kedves Zenekar, Kodoba Florin és Palatkai Banda, Lengyel „Türei” László, valamint a Kósteleki Zenekar húzza. Vasárnap este a Tárkány Művek koncertezik.

Hagymás ételek főzőversenye

A fesztivál utolsó és egyben legzsúfoltabb napjának legfontosabb eseménye lesz a vasárnapi, augusztus 27-i főzőverseny. A hagyományoktól eltérően ezen napon nem fúvószenekarral, hanem traktoros felvonulással ébresztik a falu lakóit.

Hagymatokány és kreatív hagymás étel kategóriákban mérhetik össze tudásukat azok a bel- és külföldről érkező 2-10 fős csapatok, akik augusztus 22-ig jelentkezhetnek a versenyre. A csapatok baráti társaságok, civil szervezetek vagy intézmények, önkormányzatok képviselői is lehetnek. A madéfalvi csapat tagjai a jövőben a település gasztronómiai nagykövetei lesznek.

A két kategóriában külön díjazzák a hagymatokányok készítőit és külön a kreatív hagymás ételek előállítóit. Ez utóbbi kategóriában bármilyen ételt – levest, salátát, főételt, de akár desszertet is – lehet készíteni, a zsűrinek bemutatott étkeknek legalább 20 százalékban hagymát kell tartalmaznia.

Az ételek rangsorolását egy helyi hozzáértő és két, az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend ízlovagjaiból álló zsűri vállalta.

„Az volt az elgondolás ezzel a főzőversennyel kapcsolatban, hogy olyan patinás gasztronómiai rendezvény legyen, mint amilyen a csíkszeredai Pityókafesztivál vagy a csíkszépvízi Káposztafesztivál. A versenyszabályzatot úgy dolgoztuk ki, hogy mindenki megmutathassa ötletességét. A hagymatokány a végtelenségig variálható étel, bármivel el lehet készíteni. A kreatív hagymás étel kategóriába pedig minden belefér, ami hagyma, így akár fokhagymás vagy medvehagymás étellel is lehet jelentkezni” – fejtette ki Jánossy Alíz, az esemény moderátora és társszervezője, a Székely Konyha főszerkesztője.  

Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend által felajánlott vándorserleget, a hagymakirály titulust és az ezzel járó hagymakoszorút csak az a csapat viheti el, amely mindkét kategóriába benevezett és legalább az egyikben kimagasló eredményt ért el.

A szervezők minden csapatnak biztosítanak sátorhelyet, sátrat, tűzhelyet, tűztálcát, tűzifát, asztalt, padot, vizet, szemeteszsákot. Minden csapatnak vinnie kell magával főzéshez szükséges alapanyagokat, edényeket, eszközöket, egyszer használatos tálalóedényeket, a standjuk díszítéséhez szükséges kellékeket, beleértve a csapat öltözetét és a kötényeket is.

A versenyre a benevezési adatlap kitöltésével lehet bejelentkezni, amelyet a madefalva@yahoo.com címen vagy a Madéfalvi Hagymafesztivál Facebook-oldalán lehet igényelni.

Kapcsolódók

Kimaradt?