Ajánlólevelük: a papa neve

A Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló kormánykoalíció politikusainak gondjuk volt arra, hogy nyomban hatalomra kerülésüket követően gyermekeik sorsáról is gondoskodjanak. Így csemetéik fontos, legfőképpen pedig jól fizetett tisztségeket töltenek be a kormányban, a jelentősebb állami intézményekben, egy idő óta pedig Románia nagykövetségein, külföldi kirendeltségeiben is.

Tudorel Toadert nem izgatja…

A Szövetség Románia Megmentéséért (USR) párt politikusa, Clotilde Armand minderről nemrégiben listát tett közzé Csemeték projektje címmel. A lajstromban számos szociáldemokrata politikus, honatya, miniszter szerepel, aki – közpénzből – gondoskodott gyermekei jövőjéről.Petre Daea mezőgazdasági miniszter lánya a Vidékfejlesztést Finanszírozó Ügynökség alkalmazottja. „Más kérdés” Florin Iordache lánya a Román Nemzeti Bank kancelláriájánál dolgozik, korábban a külügyminisztérium határon túli románokkal foglalkozó főigazgatóságánál vette fel fizetését. A Szociáldemokrata Párt Országos Tanácsának tagja, Adrian Țuțuianu lányát a bukaresti főpolgármesteri hivatal tanácsosaként helyezte el, a párt Neamț megyei szenátora, Emilia Arcan lánya viszont államtitkári rangban szerepel a Köztisztviselők Országos Ügynökségénél.

Az igazságügyi tárcavezető, Tudorel Toader fia úgymond „apja örökét” folytatja. A miniszter a iași-i Alexandru Ioan Cuza egyetem rektora volt, tisztségét miniszteri kinevezése idejére felfüggesztette. A törvényeket, legalább is nyilatkozataiban, olyannyira tiszteletben tartó tárcavezetőt az azonban nem aggasztja, hogy az egyetem etikai kódexe tiltja a rokonok alkalmazását.

Képviselő – nem bejutó helyről

A Prahova megyei tanács szociáldemokrata elnöke, Mircea Cosma, akit első fokon korrupció miatt nyolc év börtönre ítéltek – igaz, az igazságszolgáltatási törvények módosítása lehetővé tette számára, hogy ügycsomóját újratárgyalják –, lányából úgy csinált képviselőt, hogy a listán előtte álló két szociáldemokrata politikus lemondott mandátumáról.A volt miniszterelnök, Adrian Năstase fia a szociáldemokrata európai parlamenti képviselő, Cătălin Ivan kabinetjében kapott tanácsosi tisztséget.

A Délkelet-Románia szociáldemokrata kiskirályainak „főnökeként” ismert, giurgiui kiskirály, Niculae Bădălău (akit kollégái egyébként egymás között „csirkemájacskának” szólítanak, mivel megvesztegetésként nagyobb tételű csirkehúst fogadott el), lányának a legnagyobb romániai repülőtéren, az otopeni-in szerzett állást: a biztonsági és környezetvédelmi főigazgatóság igazgatójává neveztette ki.

A külföld varázsa

A szociáldemokraták volt európai parlamenti képviselője, Minodora Cliveti – nyilvánvalóan kapcsolatait kihasználva – Románia Európai Uniós képviseletéhez nyomta be lányát, diplomáciai tanácsosként. Az egykori belügyminiszter, a nemzeti liberálisVictor Paul Dobre fia főreferens Románia chicagói konzulátusán.

A kétes hírű üzletember, Ilie Grădinar – akit kollégái és a sajtó rendszerint Ilie Gigagalóriaként emleget, miután éveken át a nagyszebeni városi tanács alárendeltségébe tartozó Energie Termica Rt vezetőjeként tett szert nem kis vagyonra – kijárta, hogy fia Románia dániai nagykövete legyen. Ilie Grădinar igen jó kapcsolatokat ápol Klaus Johannis államfővel, vagyis valószínűleg nem kellett sokáig kilincselnie…

A Gorj megyei gyermekvédelmi igazgatóság volt főnöke, Constantin  Preoteasa lánya a Határon Túli Románok minisztériumának főtitkára, de korábban a külügyminisztériumban töltött be különféle tisztségeket. A bukaresti törvényszék egykori elnöke, a korábbi szociáldemokrata igazságügyi tárcavezetővel, Rodica Stănoiuval jó kapcsolatokat ápoló álló Maria Huza Románia tokiói nagykövetségének első beosztottja.

A volt energiaügyi miniszter, a befolyással való üzérkedésért négy év börtönre ítélt szociáldemokrata Constantin Niță is gondoskodott gyermeke jövőjéről: lánya Románia EU-képviseletének első titkára.

Ion Iliescu fogadott fia jelenleg Románia thaiföldi nagykövete, korábban Románia dubai főkonzulja illetve a Fülöp-szigeteki romániai diplomáciai kirendeltség vezetője volt.

Az egykori pénzügyminiszter, a demokrata liberális Gheorghe Pogea fiának ugyancsak külföldön szerzett jól fizető állást: Románia brüsszeli képviselete energiaügyi részlegének főnöke lett.

Kapcsolódók

Kimaradt?