Beértek a tüntetések: ellenzéki politikus lett az új örmény kormányfő

Az örmény parlament keddi ülésén az ellenzék vezetőjét, Nikol Pasinjánt választotta meg miniszterelnöknek.

Armen Szarkiszján államfő már aláírta a kinevezéséről szóló rendeletet. A 105 tagú nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 59-en támogatták Pasinján megválasztását, 42-en ellene szavaztak. Az abszolút többséghez legalább 53 szavazatra volt szükség, és a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja 11 képviselője is támogatta Pasinján megválasztását.

Vagram Bagdaszárján frakcióvezető azt mondta, azért döntöttek így, hogy megőrizzék az ország stabilitását, de ez nem jelenti, hogy általában is támogatják az új kormányfőt. A párt szóvivője, Eduard Sarmazanov parlamenti alelnök azt mondta, hogy tagjaik nem vállalnak egyetlen tisztséget sem a parlamentben.

"Ellenzék lettünk, és elutasítunk minden kormánytisztséget. Pasinján alakítsa meg a saját kormányát" – mondta Sarmazanov. Szerint pártja "államférfi gondolkodású" ellenzék lesz, és mindent megtesz Örményország és Karabah felvirágoztatásáért.

A 42 éves Pasinján az egyedüli jelölt volt a miniszterelnöki tisztségre. Elődje, Szerzs Szargszján a tüntetések nyomására mondott le, és felbomlott a kormányzó koalíció is.

Oroszország prioritást élvez

A megválasztott miniszterelnök előrehozott választásokat, valamint mélyreható reformokat ígért a korrupció és a nepotizmus elleni harc érdekében. A kormányzó elit néhány tagját – például a védelmi minisztert – leváltja, de tisztogatás nem lesz. Már szerdán Karabahba – az Azerbajdzsántól háborúban elszakadt örmény enklávéba – utazik. Pasinján megválasztása előtt azt ígérte, arra fog törekedni, hogy nemzetközileg elismertesse a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott Karabahi Köztársaságot. A katonai partnerség és a stratégiai együttműködés Oroszországgal továbbra is országának fontos prioritása marad – mondta.

Az örmény vezetők május 9., a náci Németország legyőzésének évfordulója alkalmából hagyományosan ellátogatnak Karabahba, de elképzelhető, hogy Pasinján látogatása várhatóan kiváltja az azerbajdzsán vezetők haragját. Hikmet Hajiyev, az azeri külügyminisztérium szóvivője azt mondta, "a jelenleg megszállva tartott Hegyi-Karabah mindig is Azerbajdzsán szerves része volt".

Az új örmény kormányfő korábban lapszerkesztőként dolgozott. Személye szakítás a káderek sorával, akik az 1990-es évek vége óta irányították Örményországot. A legutóbbit, az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát 63 éves Szerzs Szargszjánt április elején kormányfővé választották, ám a barátok pozíciókba juttatása és a korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására lemondott.

Az új kormányfő a még Szargszján miniszterelnökké választásával egy időben hatályba lépett alkotmánymódosítás révén erős jogkörökkel rendelkezik, ám hivatalba lépése aligha fog véget vetni az 2,9 milliós ország válságának, mert a köztársasági pártnak továbbra is többsége van a parlamentben. A közigazgatásban és a biztonsági erőkben is többségben vannak a régi vezető hívei. Várhatóan előrehozott parlamenti választásokat írnak ki, amelyen szakértők szerint az igen népszerűtlen volt kormánypárt szinten bizonyosan veszíteni fog.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?