Bakit bakira halmoznak a Dăncilă-kormány tagjai

Jóformán nem telik el nap, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök és kormányának tagjai ne kövessenek el valamilyen bakit, amit azonnal kiszúr a sajtó. 

Szinte már beiktatása első napjaitól kétséges volt, hogy Liviu Dragne PSD-elnök jelöltje, Viorica Dăncilă alkalmas a miniszterelnöki tisztségre. Alkalmatlanságát a kormányfő az elmúlt fél évben sorozatos bakikkal bizonyította. Egyesek csupán megmosolyogtatóak voltak, mások azonban diplomáciai szempontból is kínosak, és ártottak Románia megítélésének.

A megmosolyogtató bakik közé tartoznak Viorica Dăncilă nyelvi, fogalmazási tévedései. Emlékezetes, hogy egy kormányülésen immunoglobulin helyett immunoglobint emlegetett, egy másikon a demokrácia megszüntetéséről beszélt, miközben a bürokráciára gondolt; egy alkalommal az árvízkárosultak megsegítésére vonatkozó kérdésre az öntözött területek számottevő növekedését ecsetelte válaszában, a Vatikánban Ferenc pápát „romangol nyelven” köszöntötte, a Világbank helyett pedig Monetáris Bankot mondott.

Még az is legfeljebb a „mélyromán hazafiakat” hozza ki a sodrából, hogy az egyre nacionalistább Szociáldemokrata Párt soraiból származó kormányfő országa történelmét sem ismeri, és a centenárium évében 1918-at összetéveszti 1848-cal, Horea Mezejét a Szabadság Mezejével, Gyulafehérvárt pedig Balázsfalvával.

Jeruzsálem, Podgorica/Pristina, fordított észt lobogó…

De Viorica Dăncilă a felsoroltak mellett komoly hibákat is elkövet, amelyek súlyos diplomáciai következménnyel járhatnak az országra nézve. Pártfelettese, Liviu Dragnea nyomásának engedelmeskedve, a külügy irányításáért felelős államfővel nem is konzultálva, ígéretet tett az izraeli miniszterelnöknek a román nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezéséről. Amiből Klaus Johannis ellenkezése miatt amúgy sem lesz semmi, viszont sikerült Romániára haragítania az arab világot.

De elásta Romániát a Balkánon is, miután Montenegró fővárosába, Podgoricába utazva annak örült, hogy első kormányfőként Pristinába látogatott. Igaz, ő Podgoricára gondolt, de ekkor is hibázott volna, mivel Macedónia függetlensége óta 24 miniszterelnök járt az ország fővárosában.

Túl azon, hogy azt sem tudja, merre jár, a nyelvbotlás annál is súlyosabb, mivel a kilencvenes évek vége felé a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság részét alkotó Montenegró is részt vett a függetlenségre törekvő Koszovó elleni megtorlásokban, a két ország között tehát fagyos a hangulat. Arról nem is szólva, hogy a román kormányfő legjobb tudomása szerint egy olyan állam fővárosában járt, amelyet Románia soha nem ismert el.

Dăncilă a bakikat illetően úgy látszik, elemében volt Podgoricában. Az ország lakosságáról beszélve több alkalommal is összekeverte az etnikumot az állampolgársággal és az arománokat is állampolgárnak nevezte, etnikum helyett. Abból viszont szerencsére nem lett diplomáciai botrány, csak hát most már a Balti-államokban is furcsán néznek Romániára, miután a román és az észt miniszterelnök konstancai találkozóján Észtország fordítva feltett zászlóját, segítség hiányában maga a vendég fordította meg, akinek nevét ráadásul a házigazda kormányfő egyszerűen elfelejtette.

A védelmi miniszter „balliszikus” bakija

Az Antena3 TV egyik esti műsorában Mihai Fifor védelmi miniszter szintén igencsak furcsákat mondott. Eszerint a deveselui katonai támaszponton ballisztikus, tehát támadó rakéták vannak. „Aminek Putyin természetesen nem örvend” – tette hozzá. Tévedett: az orosz elnök igencsak örvendhetett a kijelentésnek, hiszen ezzel beigazolódott gyanúja, miszerint a romániai támaszpont veszélyt jelent Oroszország számára.

A ballisztikus rakéták ugyanis robbanótöltetet – akár nukleáris robbanófejet – is hordozhatnak, szemben a deveselui támaszpontra telepített rakétaelhárító rakétákkal, amelyek robbanófej nélkül, pusztán az ellenséges rakétával ütközve semmisítik meg azt. A Szputnyik internetes oldal viszont máris megköszönte Mihai Fifor „őszinte szavait”, és orosz hivatalos reakció sem maradt el: Oroszország bukaresti nagykövetsége Romániát fenyegető közleménnyel reagált Mihai Fifor szavaira.

A „juhos miniszter” és Auschwitz

Erőteljesen reagáltak az izraeli hatóságok a juhokat istenítő Petre Daea eszement mondatára is. A román mezőgazdasági miniszter, a Romániában pusztító sertéspestis kapcsán kialakult súlyos helyzetről akart beszélni – természetesen megint csak az Antena3 esti beszélgető műsorában –, arra panaszkodva, hogy ellenszer hiányában számos sertést fel kell áldozni. „Hatalmas munka ez, uram, olyan ez, mint Auschwitzban” – próbálta meg illusztrálni a helyzet súlyosságát.

A fertőzött sertések feláldozását összehasonlítani az emberiség egyik legnagyobb bűnével, a holokauszttal – nos, ezt még csak hatalmas tévedésnek sem lehetne nevezni, ez nem más, mint az ártatlanul lemészárolt több millió áldozat emlékének durva megsértése, felér akár a holokauszttagadással is, amiért még Romániában is börtön jár.

„Pamblica” és szótlanság

Az oktatással a román nyelvet (is) kerékbe törő Valentin Popa foglalkozik, akinek hivatalos titulusa – doktor, mérnök – a „világhírű tudósasszonyéra” Elena Ceaușescuéra emlékeztet. A román nyelvet annyira nem ismeri, hogy hibáira már fel sem figyel a sajtó, a miniszter inkább azzal maradt nevezetes, hogy a szalagot jelentő „pantlica” helyett a „pamblicát” vágta el egy book-cafe avató ünnepségén. Mert, mint utólag mondta, ő világéletében ezt a szót használta. Nyelvi hibáit ugyan elismerte, de azt az „izgalom” számlájára írta.

A gazdasági miniszter viszont nem bakizik. Dănut Andrușcă meg sem szólal. Annyira nem tudja önmagát kifejezni, hogy szociáldemokrata párttársai kizárólag a parlamenti meghallgatása alkalmával engedték beszélni, de ekkor is tanújelét adta hozzá nem értésének. A kérdésre, miszerint hogyan teremt új munkahelyeket, vagy hogy miként támogatja majd vállalkozókat, egyetlen válasza volt: benne van a kormányprogramban.

Garancia arra, hogy nem épülnek sztrádák

Romániában, ahol jóformán nem épül autópálya, Lucian Șova a legjobb közlekedési tárcavezetőnek bizonyul. Meggyőződése ugyanis, hogy a sztrádák csak ártanak Romániának, így nagyon jó, hogy megfelelő útrendszer hiányában az országban szinte lehetetlen közlekedni. Ezért aztán leállította a Comarnic-Brassó pályaszakasz építését, és még a világbanki támogatást is lemondta – a nemzetközi pénzintézmény nem kis csodálkozására.

A tárcavezető meggyőződése, hogy ha megépül(né)nek a sztrádák, akkor nőn(én)ek a bérek, ami elriasztaná a befektetőket, akik olcsóbb országokba vinnék át romániai gyáraikat, tőkéjüket. A „nagyszerű autópálya-rendszerrel” rendelkező nyugati országokat otthagyják a multinacionális vállalatok, amelyek olyan országokba teszik át székhelyüket, mint Románia, ahol nincsenek autópályák. Feltehetően a Mercedes is azért épített autógyárat a Kecskeméten, a BMW is azért indít be egymilliárd eurós beruházást Debrecenben, mert Magyarországnak nincsenek autópályái.

Alvilági testőr és az energia mindenhatósága

Az teljesen érthetetlen, hogy Románia miniszterelnök-helyettese, Paul Stănescu miért is alkalmazta „személyes tanácsadójaként” az alvilág egyik ismert tagja, Nicu Gheară testőrét. Újságírói kérdésekre azt az elképesztő választ adta, hogy nem tudta, valamilyen köze is lett volna a többszörösen elítélt férfihez a tanácsosának, akit, mint mondta, több, mint húsz éve ismer.

Az energetikai miniszter, Anton Anton, szaktudását bizonyítandó, parlamenti meghallgatása alkalmával részletesen kifejtette, amit minden középiskolát végzett tanuló tud, hogy energia nélkül semmi sem működik. „Szerintem az energia a gazdaság kulcsfontosságú tényezője. Nem én találtam ki ezt. Energia híján nem gyúlnak ki az égők. Nincs energiánk, nem működik a telefonunk. Nincs energiánk, semmi sem működik” – részletezte a honatyáknak.

És a többiek…

És akkor ott van még a több nyelven nem beszélő munkaügyi miniszter, Olguța Vasilescu, aki korábban francia és angol nyelvtudásával kérkedett; az államnak tartozó pénzügyminiszter, Eugen Orlando Teodorovici, aki alpári nyelvezetet használ az interneten azok ellen, akik bátorkodtak megkérdezni, miért maradt adósa az államnak; az ifjúsági miniszter, Ioana Bran, aki egy rádiónak adott interjúját követően odatette híveit, hogy egyszerű hallgatókként betelefonálva agyondicsérjék a tárcavezetőt; a vízügyi miniszter, Ioan Deneș, aki befejezetlen beruházásokat ad át befejezettnek nyilvánítva…

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?