Statisztika: tizenhárom évig tart a „holtodiglan”

Tíz százalékkal több válást, összesen 35780-at jegyeztek 2011-ben Romániában, mint az előző évben – derül ki a statisztikai intézet októberben közzétett adataiból. A Hotnews által idézett statisztikák szerint a válások száma 2008-2009-ben is hasonló arányban emelkedett.

Hatalmas eltérések mutatkoznak a városon és falun élő házaspárok kapcsolatainak hossza között: míg vidéken csak 1 százalékkal, városon 14 százalékkal emelkedett a válások száma – e szerint tíz válásból 7-et városon, 3-at pedig falun jegyeznek. A nők esetében 30 év alatt kétszer annyi a házasság felbontására vonatkozó kérés, mint az azonos korosztályú férfiaknál.ferfiak

Az első válások a leggyakoribbak, mindkét nem esetében közel 95 százalékos a gyakoriságuk – legtöbben, férfiak és nők egyaránt 30-34 évesen válnak el. Tavaly a második házasságfelbontás főleg a 40-44 éves korosztály esetében fordult elő mindkét nem esetében. Városi környezetben a második válás háromszor volt gyakoribb, mint falusi környezetben.

Tavaly a válással végződő házasságok átlaghossza 13,2 év volt. A legrövidebbnek a felsőfokú végzettségűek frigye bizonyul. A leghosszabb ideig azok a házasságok tartanak, amelyekben a nő szakiskolai, a férfi pedig elemi iskolai végzettségű.

Kisgyerek nem akadály

A házasságok mintegy felét 10 évi hivatalos együttélés után bontották fel. Az esetek 45,1 százalékában kiskorú gyerek is volt a családban – ez a szám kisebb, mint a 2010-ben mért 48,1 százalék. A gyerek nélküli párok esetében a leggyakrabban 2 év után, a gyerekes családok pedig 4 év után váltak el.00311733 - 450x360

A leggyakrabban a korban egymáshoz közel álló felek váltak el, és a házasságfelbontások a korkülönbség növekedésével egyre ritkábban fordultak elő. A válásoknak 35,5 százalékát tette ki azoknak az eseteknek a száma, ahol a két fél közötti korkülönbség kevesebb volt 3 évnél.

A válások leggyakoribb okai

Tavaly a házasság felbontásának kérésekor a következő okokra hivatkoztak a felek: házastársi hűtlenség (4,5 százalék), alkoholizmus (3,2 százalék), fizikai erőszak (3 százalék), több indok együttesen (5,4 százalék), a felek megállapodása (52,6 százalék), illetve más esetek (31,3 százalék).nok

A férfiak hibájából kimondott válások száma háromszor magasabb, mint a nők esetében. Tavaly az elvált felek többsége középiskolát végzett (férfiaknál 44,2 százalék, nők esetében 45,6 százalék). A válás kimondásakor a férjek 54,7 százaléka, a feleségek 53,7 százaléka alkalmazott volt.

Két éve a válások száma megyénként 255 (Giurgiu megye) és 2763 (Bukarest) között változott, ez 2011-re 283 (Kovászna megye) és 3949-re (Bukarest) emelkedett. Azoknak a megyéknek a száma, ahol a házasságfelbontások meghaladták az 1000-et 10-ről (2010) 12-re (2011) emelkedett.

Veres Valér: a kivándorlás is növeli a válási arányt

„Nyugat-Európában a válások száma évente az ugyanabban az évben megkötött házasságok számának 30-50 százaléka között változik. Romániában ez az arány alacsonyabb, 25 százalék körüli volt egy pár éve, de folyamatosan emelkedik egy-egy kicsit, akár 10 százalékot is” – kommentálta a maszol.ro kérdésére a válási statisztikákat Veres Valér szociológus. 1022 vv

A demográfiai szakértő szerint minél jobban hasonlít Románia Európa fejlett országaihoz, annál több negatív mutatót is átvesz, többek közt az emelkedő válásarányt. Veres sajátos romániai tényezőnek nevezte a nagyarányú külföldre vándorlást. „Gyakran a házastársak válásához vezet, ha az egyik fél itthon marad” – magyarázta.

A kiemelkedően nagy bukaresti válási arány szerinte nem a kivándorlásnak, inkább az individualizált életmódnak tulajdonítható. „A nyugati minták átvétele, a nagyvárosi munkaerőpiaci verseny, a karrierizmus nem támogatják a családi életformát” – részletezte Veres Valér.

A szociológus véletlennek nevezte, hogy tavaly éppen Kovászna megyében jegyezték a legkevesebb válást, ám megjegyezte, hogy a válás főleg az urbánus környezetben jellemző, Háromszék pedig nem egy specifikusan urbánus régió, és a kivándorlás mint jelenség  is kevésbé érinti.

Arra a kérdésünkre, miért nagyobb a válási hajlandóság az átlagosnál a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők körében, Veres Valér elmondta: az egyetemet végzett nők nehezebben kapnak társat is, hasonló végzettségű férfiakat keresnek, másak a kapcsolatoktól való elvárásaik, nehezebben viselik el a családon belüli esetleges abúzusokat, és mivel anyagilag fent tudják magukat tartani, családi gondok esetén könnyebben döntenek a válás mellett.

Kimaradt?