A magas vérnyomás világnapja május 17. – Több mint 140 ezer életet lehetne megmenteni a következő 15 évben

A magas vérnyomás elleni küzdelem világnapja május 17. A magas vérnyomástól szenvedő betegek mindössze 30 százalékának vérnyomását tartják kezeléssel kontroll alatt Romániában, miközben ha a kontroll alatt tartás elérné az 50 százalékot, több mint 140 ezer életet lehetne megmenteni a következő 15 évben, hívja fel a figyelmet a Román Magasvérnyomás-társaság. Romániában a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot. Nálunk sokkal többen szenvednek a magas vérnyomástól, mint átlagosan világszerte, miközben a diagnosztizálás csak 68 százalékos.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot Romániában, és a magas vérnyomás felelős a szív- és érrendszeri megbetegedéssel összefüggő halálozások több mint 60 százalékáért az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint, hívja fel a figyelmet Román Magasvérnyomás-társaság. 2023-ban Romániában a 30 és 79 év közötti lakosság körében 48 százalékos volt a magas vérnyomás előfordulása, ami jóval meghaladja a 35 százalék körüli világátlagot, írja a társaság a magas vérnyomás elleni küzdelem világnapjára kiadott közleményében.

Illusztráció |Fotó forrása: Pexels

Adataik szerint 6,6 millió romániai szenved magas vérnyomás miatt, és közülük csak 68 százalékot diagnosztizálnak, és csak 59 százalékukat kezelik. Kezeléssel csak 30 százalékuk vérnyomásértékeit tartják ellenőrzés alatt, szintén a WHO statisztikái szerint. Ha a magas vérnyomás kontrollálásának aránya elérné az 50 százalékot, több mint 140 ezer életet lehetne megmenteni a következő 15 évben, hívják fel a figyelmet az orvosok. Hangsúlyozzák: a magas vérnyomás szövődményei sokrétűek és pusztítóak, akár szívelégtelenséghez, szélütéshez vagy halálhoz is vezethetnek. „A szisztolés vérnyomás minden 20 Hgmm-es emelkedése kétszeresére emeli az agyvérzés vagy a halálozás kockázatát! Mindezek az adatok arra figyelmeztetnek, hogy a magas vérnyomás elleni küzdelemben lépéseket kell tenni” – emelik ki a közleményben.

Az orvosok azt javasolják, „tegyünk a befolyásolható okok ellen: az egészségtelen táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, stressz ellen. De előbb mérjük meg a vérnyomásunkat. És ha magas, menjünk orvoshoz! A magas vérnyomás világnapja alkalmából a Román Magasvérnyomás-társaság nyilvános felhívást intéz az egész társadalomhoz és különösen a szív- és érrendszeri kockázatnak kitettekhez. Kortól, nemtől, foglalkozástól vagy életmódtól függetlenül. Mérje meg a vérnyomását! Csak néhány percet vesz igénybe, és megmentheti az életét!”

A magas vérnyomás a vérnyomás normális határérték feletti emelkedése, amely károsíthatja a szívet, az agyat, a veséket és a szemet. Kezeletlenül vagy nem megfelelően kezelve súlyos szövődményekhez, például rokkantsághoz, vagy halálos kimenetelű szövődményekhez, például szívrohamhoz vagy agyvérzéshez vezethet. Mivel a betegség tünetek nélkül is előrehaladhat, csendes gyilkosnak is nevezik. Világszerte becslések szerint 1,5 milliárd ember szenved magas vérnyomástól, akiknek fele nem is tudja, hogy magas a vérnyomása, és kevesebb mint 20 százalékuknak tartják kontroll alatt a vernyomását a www.sant.ro szerint, írja az Agerpres.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?