Ha nem lépünk, jövőre a világ több mint fele elhízott lesz – Március 4-e az elhízás elleni világnap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízás világnapját azért tartja meg, hogy felhívja a figyelmet az elhízás veszélyeire, a megelőzés és kezelés fontosságára. Az idei világnapi szlogenjük: „Beszéljünk az elhízásról, és…”

„Szeretnénk az egészségről, a fiatalokról és a körülöttünk lévő világról szóló beszélgetéseket felhasználni arra, hogyan tudnánk közösen fellépni az elhízás ellen. Ezen a napon osszuk meg tudásunkat, álljunk ki közösen az érdekvédelem mellett, és lássuk az elhízást más szemszögből” – írják a www.worldobesityday.org internetes oldalon, mely szerint az idei mottójuk az, hogy „Beszéljünk az elhízásról, és…”.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

A WHO 2021-től egy globális tanácsadó csoportot hozott létre az elhízás elleni világnapi kampányok megtervezésére és terjesztésére, írja az Agerpres. A WHO szerint, ha nem születnek hatékony megelőző és kezelési intézkedések, 2025-re a világ népességének több mint 50 százaléka elhízott lesz. A túlsúly és az elhízás a zsír rendellenes vagy túlzott felhalmozódását jelenti, a felnőttek túlsúlyának és elhízásának osztályozására a testtömegindexet használják (BMI – a testsúly kg-ban kifejezett és a magasság négyzetének méterben kifejezett aránya). A WHO szerint a 25-nél nagyobb vagy azzal egyenlő BMI esetén túlsúlyosnak, a 30-nál nagyobb vagy azzal egyenlő BMI esetén pedig elhízottnak számít a felnőtt. A televízió vagy a számítógép előtt töltött idő, a fizikai aktivitás hiánya és a magas zsír-, cukor- és sótartalmú étrend a leggyakoribb okai, hogy egyre többen elhíznak – teszi hozzá a www.worldobesityday.org.

A túlsúly és az elhízás elsősorban megfelelő étrenddel előzhető meg, a tömény édességek, szénsavas üdítők, gyorsételek, a magas cukor- és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek kerülésével, a zöldség- és gyümölcs fogyasztásával, a teljes kiőrlésű gabonafélék választásával, valamint testmozgással.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?